Στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών από τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής έως τις 6 Ιουλίου 2015 και στην διαγραφή των προστίμων που έχει επιβληθεί σε ανέργους στα μέσα μεταφοράς, με ταυτόχρονη απαλλαγή της καταβολής του κομίστρου, προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, η οποία επικαλείται «την ανάγκη να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό κατά το διάστημα από 29/06/2015 έως και 06/07/2015, κατά το οποίο λόγω αργίας των Τραπεζών υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα», αποφασίζεται η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τα δημόσια μέσα μεταφοράς της Αττικής – πλην του προαστιακού. Η απόφαση έχει ισχύ αναδρομικά από τις 19 Ιουνίου.
Εντύπωση προκαλεί η φράση ότι «με την παρούσα προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, που δεν μπορεί να προϋπολογιστεί», καθώς αναφέρεται ότι θα ρυθμιστεί «η κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού επί των κομίστρων που δικαιούται κατά νόμο ο ΟΑΣΑ από το Δημόσιο για το παραπάνω διάστημα».
Μάλιστα, «η ως άνω καταληκτική ημερομηνία δύναται να παραταθεί με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, υπεύθυνου για θέματα Μεταφορών.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση που υπογράφεται από τους κ. κ. Σπίρτζη και Βαρουφάκη και τον υπουργό Εργασίας, κ. Πάνου Σκουρλέτη, η οποία επικαλείται «την ανάγκη ενίσχυσης της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ανέργων», προβλέπεται ότι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Διαγράφονται διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως και σήμερα στους ως άνω εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ για μη καταβολή κομίστρου, ακόμη και αν έχει εκκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους κατά ΚΕΔΕ», σημειώνεται και υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή θα κυρωθεί με νόμο.
Σημειωτέον ότι το κόστος της «δεν μπορεί να προϋπολογιστεί», όπως σημειώνεται στην απόφαση.