Τη στήριξη του έργου της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προωθήσει μέτρα και ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, εξέφρασε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Ελλάδα-Γαλλία για την Υγεία (Solidarite France Grece pour la Sante), στον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η Επιτροπή, την οποία εκπροσώπησαν στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία, της Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας καθώς και υγειονομικοί αριστερών συνδικαλιστικών οργανώσεων, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Η γαλλική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη στήριξή της στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προωθήσει μέτρα και ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Ο ο κ. Κουρουμπλής αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους ανέφερε: «Κι εσείς κι εμείς, είμαστε άνθρωποι που έχουμε ως όραμα, μια Ευρώπη των λαών, της κοινωνικής δημοκρατίας, του εργασιακού και κοινωνικού πολιτισμού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με όλες αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη κινδυνεύουν όλες οι μεγάλες κατακτήσεις του ανθρώπου, να γίνουν υποθέσεις που θα βρίσκονται στα μουσεία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση που έχει να κάνει με την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιό μοντέλο θα προχωρήσει στο βήμα αυτό». Υπογράμμισε δε, ότι «εάν η Ελλάδα δεν τύχει της υποστήριξης που επιβάλουν οι περιστάσεις, αυτά που συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας θα αναπαραχθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

Εν συνεχεία ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία έθεσε προσφάτως στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Λετονία. Συγκεκριμένα υπογράμμισε την ανάγκη «να διαπραγματευτούμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων και να εργαστούμε για έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα είναι τόσο καλά κατοχυρωμένος ώστε ο ρυθμιζόμενος να μην επηρεάζει τις ρυθμίσεις που τον αφορούν».

Μείζονος σημασίας ζήτημα, ανέφερε, συνιστά και ο τρόπος έγκρισης των νέων φαρμάκων, προσθέτοντας ότι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι ο διαχωρισμός του κόστους της έρευνας από το κόστος των φαρμάκων. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «μόνο με την ανάληψη και υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα πείσουμε τους λαούς της Ευρώπης ότι είμαστε εκπρόσωποι των λαών και όχι των εταιρειών».

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να οικοδομούνται σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας με προοδευτικές αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης, ειδικά αυτή την περίοδο που η Ελλάδα δίνει μια σκληρή πολιτική μάχη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός «τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη μιας νεοφιλελεύθερης επίθεσης που αποτέλεσε την κυρίαρχη συνταγή για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτέλεσε το ‘πειραματόζωο’ αυτής της συνταγής γι’ αυτό και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για την κοινωνία και τα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ειδικά, στον τομέα της υγείας εκδηλώθηκε με πολύ έντονο τρόπο η ανθρωπιστική κρίση καθώς οι περιβόητες ‘μεταρρυθμίσεις’ οδήγησαν στον αποκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από την πρόσβαση στις δομές υγείας, στην παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος, στην μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς και τελικά σε πλήρη αποδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Τέλος, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη καθώς και στη δρομολόγηση προσλήψεων με στόχο την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.