Κύπρος: Με τον Ακιντζί συναντάται απόψε ο Αναστασιάδης

Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλλας» οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο με οικοδεσπότη τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα. Μετά το αποψινό δείπνο είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία -εντός του μηνός- για την επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλλας», το οποίο από το 1974 βρίσκεται στη «νεκρή» ζώνη της Λευκωσίας, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο με οικοδεσπότη τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα.

Μετά το αποψινό δείπνο είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία -εντός του μηνός- για την επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το δείπνο θα αρχίσει με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν και οι δύο διαπραγματευτές, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη για κάποιες σκέψεις του που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρεάς Μαυρογιάννης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντα θα προβαίνει πρώτα σε βολιδοσκοπήσεις των δύο πλευρών και μόνο αν υπάρχει αποδοχή και από τις δύο κοινότητες θα καταθέτει γεφυρωτική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, δεν θα μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να πουν ότι η μία ή η άλλη κοινότητα απέρριψε τη γεφυρωτική πρόταση που υπέβαλε.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στις «χιαστί» επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι η επανάληψή τους δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων.

Ανέφερε ότι η πρώτη συνάντησή του ήταν χρήσιμη για την κατανόηση των θέσεων της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η θέση που εξέπεμπε η Άγκυρα είναι ότι ενδιαφέρεται πλέον για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, ευνοεί τη λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση μια εργασιακής σχέσης της Τουρκίας, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, από την Άγκυρα διαμηνύθηκε ότι «θα ήταν περίπου έτοιμοι να ξαναδούν μέχρι και το σύστημα των εγγυήσεων».ΣΗΜ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες (Α. Βικέτος) του ξενοδοχείου «Λήδρα Πάλλας» , όπου θα γίνει το αποψινό δείπνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk