Την Τετάρτη 22 Απριλίου ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τα πανεπιστήμια, την Παιδεία και το διάλογο Πολιτείας-Εκκλησίας.{{{ audio1 }}}
Για τα Πανεπιστήμια
«Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, οι καθηγητές αξιολογούνται κατά την κρίση τους και κατά την εξέλιξή τους. Πολλά τα ιδρύματα το έχουν καθιερώσει αυτό. Στο Πολυτεχνείο, από το οποίο προέρχομαι, γινόταν κάθε χρόνο. Αυτό που μπερδεύεται συνήθως, είναι ότι η αξιολόγηση των καθηγητών σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου γίνεται έτσι. Αυτό που κι εμείς έχουμε εγκαινιάσει σιγά σιγά και το ακολουθούμε, είναι η αξιολόγηση πανεπιστημιακών τμημάτων ένα προς ένα σε σχέση με το πώς πηγαίνουν, πώς προχωρούν. Πέρασε όλο το ελληνικό πανεπιστήμιο από αυτή τη διαδικασία και συνεχίζουν σε αυτή τη γραμμή χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τι θα πει αξιολογούνται οι καθηγητές; Ο καθηγητής αξιολογείται στη διαδρομή της πανεπιστημιακής του καριέρας από το διδακτικό και ερευνητικό του έργο και βάση τέτοιων αξιολογήσεων προκύπτει η προαγωγή του ή όχι.»
Για τα μαθήματα στα φροντιστήρια
«Το φροντιστήρια τις μέρες αυστηρά της αργίας δεν πρέπει να κάνουν μάθημα.»
Για την επαφή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους προηγούμενους υπουργούς
«Εμείς το κάνουμε συστηματικά αυτό, ξεκινήσαμε από την κυρία Γιαννάκου, προχωρήσαμε στον κ. Παπαθεοδώρου και τώρα σιγά σιγά στο μέτρο και διαθέσιμο χρόνο θα δω όλους όσοι πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας από την εποχή της κυρίας Γιαννάκου και μετά.»
Για τους αιώνιους φοιτητές
«Υπάρχει ένα ψιλο-πρόβλημα, ότι κάποτε γράφονταν ένας φοιτητής, μετά κατά κάποιο τρόπο αποσύρεται από τις σπουδές, άρα μπαίνει σε έναν κατάλογο αιώνιων φοιτητών. Όποτε θελήσει να επαναγραφεί, είναι ένα απλό πάτημα κουμπιών για να επαναγραφεί, αυτό είναι το μόνο λειτουργικό κόστος στα πανεπιστήμια. Από εκεί και πέρα, είναι ψευδο-πρόβλημα, διότι οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές αφενός δεν κοστίζουν τίποτα και αφετέρου η διαγραφή τους είναι μια τεράστιου μεγέθους διοικητική πράξη, διότι για να διαγραφεί χρειάζεται να γίνει διαπιστωτική πράξη για καθένα φοιτητή χωριστά.»
Για την εκκλησιαστική περιουσία και την πρωτοβουλία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, για διάλογο Πολιτείας-Εκκλησίας
«Νομίζω και η επιστολή του Αρχιεπισκόπου και η ανταπαντική επιστολή του Πρωθυπουργού βάζουν σωστές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Λένε πράγματα που συγκλίνουν κατά τη γνώμη μου. Θα γίνει σύντομα η πρώτη επίσημη συνάντηση Πολιτείας και Εκκλησίας, στο πλαίσιο μιας επιτροπής που έχει ήδη νομοθετηθεί, όπου θα τεθεί κι αυτό το θέμα λεπτομερειακά. Είναι επιτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία όμως δεν είχε συνεδριάσει ποτέ. Την ενεργοποιούμε και θα γίνει η πρώτη επίσημη συνάντηση.»



