ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

400 γρ. μεγάλα ασπρομανίταρα, χωρίς το ποδαράκι

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι

200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο

120 γρ. κρεμμύδια εσαλότ, ψιλοκομμένα

100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από το βάζο, σε μικρά καρέ

80 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Philadelphia

1 κλωναράκι θυμάρι, ψιλοκομμένο

120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

EKTEΛΕΣΗ

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε τα ελάσματα των μανιταριών ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μισό ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.

Δέκα λεπτά προτού βγάλουμε τα μανιτάρια από το ψυγείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Ψήνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι για 10 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το λουκάνικο, το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα περιττά λίπη και προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λουκάνικο, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το κρεμώδες τυρί, το θυμάρι και τα 60 γρ. γραβιέρα.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 220°C, μέχρι να λιώσει το τυρί.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.