Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά με επιστολή της διαμαρτύρεται για την πρόσφατη βεβήλωση του αγάλματος του Κωστή Παλαμά, που βρίσκεται στον Κήπο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

«Με αποτροπιασμό είδαμε αυτές τις μέρες αποκεφαλισμούς και καταστροφές αγαλμάτων μορφών που πρωτοστάτησαν στην καλλιτεχνική δημιουργία, ανόσιους (και ληστρικούς συγχρόνως) βανδαλισμούς εκκλησιών» αναφέρει η επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή

«Με βαθειά θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθούμε την επάνοδο του φαινομένου των βανδαλισμών εκ μέρους των βέβηλων, κατά φαντασίαν επα- ναστατών εναντίον της καθεστηκυίας τάξεως, που τώρα, μάλιστα, στρέφουν τη χωρίς ίχνος ειλικρινούς επαναστατικότητας μανία τους και εναντίον του πολιτισμού εν γένει. Με αποτροπιασμό είδαμε αυτές τις μέρες αποκεφαλισμούς και καταστροφές αγαλμάτων μορφών που πρωτοστάτησαν στην καλλιτεχνική δημιουργία, ανόσιους (και ληστρικούς συγχρόνως) βανδαλισμούς εκκλησιών.

Θύμα τους υπήρξε και ο Κωστής Παλαμάς, του οποίου ο θάνατος και η κηδεία του ξεσήκωσε χιλιάδες πολιτών στην Αθήνα, που πήγαν και διαδήλωσαν στο Α̍ Νεκροταφείο το αντιστασιακό φρόνημά τους απέναντι στις κάνες των Γερμανών που ήσαν εκεί για να τηρήσουν την τάξη. Πού να ξέρουν οι παραπλανημένοι τωρινοί νέοι, που έχουν κάνει την επανάσταση παντελώς ακίνδυνο σπορ καταστροφής και λεηλασίας, πως οι συνομήλικοί τους άλλων καιρών, κρίσιμων και σκοτεινών (γερμανική Κατοχή, περίοδος χούντας, Πολυτεχνείο), τον Παλαμά επικαλούνταν απαγγέλλοντας στίχους του. Πού να ξέρουν ότι ο Παλαμάς, που φρικτά σπίλωσαν το πρόσωπό του, απευθυνόμενος στην Πολιτεία , έγραφε (στα Σατιρικά Γυμνάσματα):

λύκοι μες στην προβιά, σπιγούνοι, σμπίροι (=χαφιέδες)

του δείνα Σάιλοκ και του τάδε Εφέντη …

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά αισθάνεται πως έχει χρέος ν’ απευθυνθεί προς την Πολιτεία, για να ενεργήσει ώστε να μην εξαπλωθούν οι βανδαλισμοί αυτοί».