Για πρώτη φορά, αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο ανθρώπινους σκελετικούς μυς που συσπώνται και αντιδρούν σε ηλεκτρικά και χημικά ερεθίσματα. Ο καλλιεργημένος ιστός θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές φαρμάκων και τη μελέτη μυϊκών παθήσεων.

Τα κύτταρα

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Duke της Βορείου Καρολίνας χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη ανθρώπινα κύτταρα που παρήχθησαν από βλαστικά κύτταρα αλλά δεν είχαν διαφοροποιηθεί ακόμα σε ώριμα μυϊκά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέσα σε μια τρισδιάστατη «σκαλωσιά», γεμάτη με ένα θρεπτικό τζελ, η οποία τους επέτρεψε να σχηματίζουν ευθυγραμμισμένες και λειτουργικές μυϊκές ίνες.

«Παρόλο που είχαμε μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή βιοτεχνητών μυών από κύτταρα ζώων, χρειαστήκαμε ένα χρόνο για να ρυθμίσουμε μεταβλητές όπως η πυκνότητα των κυττάρων και του τζελ και να βελτιστοποιήσουμε την μήτρα και το μέσο καλλιέργειας για να δουλέψει η μέθοδος με ανθρώπινα κύτταρα» σχολιάζει η Λόρα Μάντον, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης στην επιθεώρηση «eLife».

Τα τεστ

Τα εργαστηριακά τεστ που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο καλλιεργημένος ιστός συμπεριφέρεται όπως οι φυσικοί μύες: συσπάται όταν δεχθεί ηλεκτρικά ερεθίσματα και αντιδρά όπως οι κανονικοί μύες σε φάρμακα. «Ένας από τους στόχους μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο για να προσφέρουμε στους ασθενείς υπηρεσίες εξατομικευμένης ιατρικής» αναφέρει ο Νέναντ Μπούρσακ, επικεφαλής της μελέτης. «Μπορούμε να κάνουμε μια βιοψία στον κάθε ασθενή, να καλλιεργήσουμε νέους μύες και να τους χρησιμοποιήσουμε σε δοκιμές και πειράματα για να δούμε ποια φάρμακα λειτουργούν καλύτερα για τον καθένα» εξηγεί.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η βιοψία των μυών είναι δύσκολη σε ορισμένες παθήσεις όπως η μυϊκή δυστροφία Ντουσέν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μυϊκές ίνες θα μπορούσαν θεωρητικά να παραχθούν από κύτταρα δέρματος που μπορούν να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα.