Βελουτέ κόκκινης κολοκύθας με πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες

1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπόρους κύμινου

1.200 γρ. κόκκινη κολοκύθα (καθαρό βάρος), καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των 3 εκ.

αλάτι, πιπέρι

200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από γλυκά πορτοκάλια)

100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

250 γρ. καπνιστή χοιρινή πανσέτα, σε κύβους του 0,5 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το πράσο, το καρότο, το σκόρδο και τους σπόρους του κύμινου και τα σοτάρουμε, ώσπου να μαλακώσει το πράσο, για περίπου 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει η κολοκύθα. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Βάζουμε τη σούπα σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα μείγμα με ωραία υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τους κύβους της πανσέτας και τους σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ώσπου να ροδίσουν και να αφυδατωθούν. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν από τα λίπη τους.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο γαρνίρουμε με 1 κ.γ. πανσέτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk