Εντυπωσιακή ανάκαμψη για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ευρώπης

Στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω του κυνηγιού και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Σήμερα, όμως, η αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος ακμάζουν και πάλι στην Ευρώπη, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Science.

Στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω του κυνηγιού και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Σήμερα, όμως, η αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος ακμάζουν και πάλι στην Ευρώπη, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Science.

Αστυφιλία και πολιτικές προστασίας της πανίδας

H αύξηση των σαρκοφάγων θηλαστικών της Ευρώπης αποδίδεται εν μέρει στην αστυφιλία, η οποία μείωσε τον πληθυσμό των επαρχιακών περιοχών και άφησε το πεδίο ανοιχτό για την επιστροφή των μεγάλων κυνηγών. O κυριότερος παράγοντας ήταν όμως οι πολιτικές προστασίας της πανίδας, όπως η συνθήκη της Βέρνης του 1979 και η Οδηγία για τα Ενδιαιτήματα.

Συνολικά 76 επιστήμονες συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από όλη την Ευρώπη εκτός της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Εξετάστηκαν τα μεγέθη των πληθυσμών τεσσάρων βασικών ειδών: της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), του γκρίζου λύκου (Canis lupus), του λύγκα (Lynx lynx) και του αδηφάγου (Gulo gulo) ενός σαρκοφάγου θηλαστικού της Βόρειας Ευρώπης.

Με εξαίρεση το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν σταθερούς και αναπαραγωγικούς πληθυσμούς τουλάχιστον ενός από τα τέσσερα είδη. Στην ήπειρο εκτιμάται ότι ζουν σήμερα 17.000 αρκούδες σε 22 χώρες, 9.000 λύγκες σε 23 χώρες και 12.000 λύκοι σε 28 χώρες.

Ο αδηφάγος είναι είδος που ζει στο κρύο και απαντάται σήμερα μόνο σε τρεις σκανδιναβικές χώρες -Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία.

Ορισμένοι μικροί πληθυσμοί σαρκοφάγων συνεχίζουν να συρρικνώνονται, ωστόσο οι πληθυσμοί μεσαίου και μεγάλου μεγέθους είναι υγιείς.

Επιτυχές το μοντέλο της συνύπαρξης

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι οι μεγάλοι κυνηγοί ακμάζουν ακόμα και σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν […] ότι το μοντέλο της συνύπαρξης μπορεί να είναι επιτυχές σε επίπεδο ηπείρου» γράφουν οι ερευνητές.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, τα προστατευόμενα είδη απαντώνται κυρίως σε ακατοίκητες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι λύκοι του Εθνικού Πάρκου Γέλοουστοουν.

Η Ευρώπη φιλοξενεί σήμερα διπλάσιο αριθμό λύκων από τις ΗΠΑ, παρόλο που έχει τη μισή έκταση της Βορείου Αμερικής και διπλάσια πυκνότητα πληθυσμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk