Συνάντηση Μητσοτάκη-ΣΥΡΙΖΑ για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Σε μια περίοδο όπου οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και κυριαρχεί η πόλωση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Σε μια περίοδο όπου οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και κυριαρχεί η πόλωση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Οσο κι αν και οι δυο πλευρές προτάσσουν τη θεσμική διάσταση που είχε η συνάντηση, την Τρίτη (16.12.2014), ο απόηχός της εμπεριέχει δείγματα συναινετικής διάθεσης που επιχειρούν να δώσουν με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα για τη χώρα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε σε συνάντηση τον αρμόδιο για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης στο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Μητρόπουλο, ώστε να ενημερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προτεινόμενο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως είπε ο υπουργός στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -παρευρέθηκαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μητρόπουλος και Σταύρος Κοντονής και κυρία Όλγα Γεροβασίλη -, «σεβόμενος απόλυτα το ρόλο των κομμάτων ήθελα να σας παρουσιάσω το νέο σύστημα πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την πρόσκληση του υπουργού, έχοντας ως γνώμονα ότι δεν αρνείται τη συμμετοχή σε συζητήσεις στο πλαίσιο θεσμικών διαδικασιών, όπως είναι η ενημέρωση για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στην οποία πρωτοστάτησαν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να μετάσχει σε διάλογο για νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και δεν πήγε στη συνάντηση που είχε ορισθεί για την Τετάρτη (10.12.2014) με τον κ. Μητσοτάκη.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ενημέρωση για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, εξέφρασε τις ανησυχίες της για το ζήτημα του μισθολογίου στο δημόσιο. Οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ύστερα από μελέτη του προτεινόμενου σχεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει όλες τις πτυχές που αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης για την απόδοση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ύστερα από ακρόαση και των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσίων υπαλλήλων, με ανάδειξης των επισημάνσεών τους για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μητσοτάκη έγινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης . Ο κ. Μητσοτάκης , σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη συνάντηση σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «το προτεινόμενο νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και αξιοποίησης των υπαλλήλων. Το νέο σύστημα δημιουργεί αποτελέσματα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους». Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ένα αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης και μετέφερε επίσης την ανησυχία που υπάρχει στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με τη μείωση των μισθών, την αναθεώρηση του μισθολογίου και τα διαλαμβανόμενα στο 47σέλιδο κείμενο του Γκίκα Χαρδούβελη που εμπεριείχε σαφείς και σκληρές αναφορές για την ελληνική δημόσια διοίκηση». Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για ένα σύγχρονο – φιλολαϊκό -κοινωνικό δημόσιο που «θα στηρίζεται στη φιλόπονη εργασία των δημοσίων υπαλλήλων και θα σέβεται το συνταξιοδοτικό, το μισθολογικό καθεστώς και την υπηρεσιακή κατάσταση των δημόσιων λειτουργών».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk