Στροφή στα smartphones χαμηλού κόστους – που δεν θα ξεπερνούν τα 100 δολάρια δηλαδή περίπου τα 80 ευρώ – πρόκειται να κάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των ειδικών. Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το 75% αυτών δεν θα επενδύει υπέρογκα ποσά για την αγορά ενός «έξυπνου» κινητού.

Ηδη οι αναπτυσσόμενες οικονομίες διαθέτουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς των smartphones. Φέτος η Ινδία κατέκτησε τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι το 2018, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 78% των παγκόσμιων πωλήσεων θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μικρή τιμή, μεγάλη λειτουργικότητα

Οι αγορές αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται να χαράξουν τον δρόμο των φθηνών συσκευών. Στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων και συμβουλευτικής γύρω από θέματα τεχνολογίας Gartner, αναφέρουν ότι σταδιακά οι πωλήσεις των πιο εξεζητημένων και ακριβών μοντέλων – που μόνο καφέ δεν ψήνουν – αναμένεται να εμφανίσουν πτωτική πορεία. Αλλωστε δεν είναι λίγοι οι χρήστες που δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται τόση… νοημοσύνη σε μια συσκευή και προτιμούν ένα πιο οικονομικό αλλά λειτουργικό κινητό που να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ενσωματώσει στις «κολεξιόν» τους – πέρα από τις ναυαρχίδες τους με τριψήφια ή ακόμα και τετραψήφια τιμή – και «πληθωρικές» συσκευές με πολύ χαμηλότερο κόστος. Ο έντονος ανταγωνισμός, η πτώση του κόστους των τεχνολογικών καινοτομιών σε συνδυασμό με την τάση της αγοράς για λιτότητα είναι τα στοιχεία που κατά τους ειδικούς, πρόκειται να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο την τιμή των επόμενων μοντέλων προς τα κάτω.