Τη δυνατότητα επιβράβευσης των οργανισμών του Δημοσίου που θα επιτύχουν μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων που θα οριστούν ως ενεργειακά υπεύθυνοι των κτιρίων διερευνά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Τα κίνητρα για τους ενεργειακούς υπευθύνους μπορεί να περιλαμβάνουν την οικονομική ανταμοιβή ως ποσοστό επί των ποσών εξοικονόμησης («πράσινο μπόνους»), τη χορήγηση τιμητικής άδειας, τη δωρεάν εκπαίδευση, βράβευση κ.ο.κ.
Τα κίνητρα θα εξειδικευθούν μετά από ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ όλων των συντελεστών της πρωτοβουλίας.

Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τους όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προκειμένου να ορίσουν Ενεργειακούς Υπευθύνους για τα κτίρια της αρμοδιότητάς τους καθ΄ εφαρμογή της ΚΥΑ Δ6/Β/14826/2008 «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα» (ΦΕΚ 1122/Β/2008)».

«Επιδιώκουμε τη σημαντική μείωση των ενεργειακών δαπανών του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα για πρώτη φορά την αντίστοιχη απόδοση μέρους της οικονομικής ωφέλειας στον αρμόδιο υπάλληλο που την επιτέλεσε», αναφέρει ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι για κάθε ένα ευρώ οικονομικής επιβράβευσης του χειριστή του θέματος, η αντίστοιχη ωφέλεια του δημοσίου είναι υπερδεκαπλάσια.