Με αφορμή τις πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαραλ. Αθανασίου ότι η σημερινή κυβέρνηση «σέβεται τη φύση του ανθρώπου» και ότι, ως εκ τούτου, δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως εκ των συνηγόρων των προσφευγόντων στην υπόθεση Βαλλιανάτου κ. ά. κατά Ελλάδος, διαπιστώνω με λύπη ότι ο αρμόδιος Υπουργός συγχέει τον γάμο των ομοφυλοφίλων με το σύμφωνο συμβιώσεως. Η Ελλάδα καταδικάσθηκε πέρσι μόνο για το δεύτερο, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, σε μείζονα μάλιστα σύνθεση, έκρινε ότι η θέσπισή του συμφώνου, με τον ν. 3719/2008, αποκλειστικά και μόνον για τα ετερόφυλα ζευγάρι συνιστά αθέμιτη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Αντί λοιπόν να μεταθέτει τη συζήτηση σε ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν έχει καν τεθεί στη χώρα μας, ο κ. Αθανασίου καλά θα κάνει να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία και να τροποποιήσει το ταχύτερο τον ως άνω νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβιώσεως και οι ομοφυλόφιλοι. Και τούτο, όχι μόνον γιατί αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά και γιατί, για κάθε καθυστέρηση, θα καταδικασθεί και πάλι η χώρα μας, υπό τις σημερινές συνθήκες, να καταβάλει σημαντικά ποσά για μη συμμόρφωση προς το δεδικασμένο αποφάσεως που την αφορά άμεσα».