Π.Τσακλόγλου: Πολύ υψηλό το διακύβευμα για να μη βρεθεί η λύση

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας θα έχουν θετική κατάληξη εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου.

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας θα έχουν θετική κατάληξη εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84».

Ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων – ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο EuroWorking Group για περίπου δύο χρόνια – ερωτηθείς για την επιστροφή της αποστολής της τρόικα στην Αθήνα τόνισε πως το διακύβευμα είναι υψηλό, κάτι που ισχύει και για τις δύο πλευρές.«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι πολύ υψηλό το διακύβευμα και από την πλευρά τη δική τους και από τη δική μας, για να μη βρεθεί η λύση. Η αίσθησή μου είναι ότι κάτι θετικό θα δούμε», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού 2,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας πως καμία χώρα δεν έχει κάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Ακόμα και στο κομμάτι που έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα, το κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, η Ελλάδα έχει κάνει και εκεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε προσθέτοντας πως απαιτούνται 5 – 6 χρόνια, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η θέση της χώρας συνεχίζει να είναι εύθραυστη από την άποψη ότι έχει ένα πολύ μεγάλο χρέος. Για την ελάφρυνση δε του χρέους είπε πως αυτή μάλλον θα γίνει με κάποιο οδικό χάρτη. «Υπάρχουν ήδη χώρες, που λένε ότι οι Έλληνες βγήκαν στις αγορές και δε χρειάζονται άλλη ενίσχυση. Αυτό είναι λάθος. Όταν βγήκαμε στις αγορές, πετύχαμε καλά αποτελέσματα, επειδή οι παίκτες των αγορών είχαν υπόψη τους ότι κάτι θα γίνει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφερόμενος ευρύτερα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσακλόγλου εστιασε στις δημογραφικές πιέσεις και στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας. «Ως γερασμένη κοινωνία, θα πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του τι παραγωγικό δυναμικό θέλουμε. Αν σε 20 χρόνια έχει μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τί περιμένουμε; Οι συντάξεις από ποιον θα πληρωθούν; Καταλαβαίνω ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Σε μια χώρα με ανεργία μεταξύ 25% και 30%, όποιος ξεκινήσει μια τέτοια κουβέντα είναι σαν να αυτοκτονεί πολιτικά. Αλλά κάποτε πρέπει να την κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ τάχθηκε υπέρ δίκαιων και αποδοτικών λύσεων. «Με ενοχλεί κάτι που θα έχει αναδιανεμητικό αποτέλεσμα. Για ποιο λόγο ο πολίτης της Ευρυτανίας, θα πρέπει να έχει διαφορετικό συντελεστή από τον πολίτη της Μυκόνου; Σε ό,τι αφορά τις άλλες επιλογές που ακούγονται, υπάρχουν δύο πηγές βασικών εσόδων, με δεδομένο ότι τα χαρτικά δεν αποδίδουν σημαντικά έσοδα. Τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, ποιοι θα το πληρώσουν; Κυρίως κάποιοι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι και πάει λέγοντας…Και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, την ώρα που έχουμε αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, πάμε να τη ρίξουμε προς τα κάτω. Οπότε αν υπάρχει κάποια επιλογή ανάμεσα στις παραπάνω περιπτώσεις, νομίζω ότι είναι σαφής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk