Μείωση περιστατικών λοίμωξης από AIDS το πρώτο δεκάμηνο του 2014

Μείωση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του AIDS καταγράφεται το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας.

Μείωση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του AIDS καταγράφεται το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας. Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ενθαρρυντική. Ωστόσο, όπως τονίζουν, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.
Όπως αναφέρουν, η 1η Δεκεμβρίου εφέτος βρίσκει τους ανθρώπους που ζουν με HIV αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις:
∙ Οι ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων δεν αποτελούν τον κανόνα στα φαρμακεία των νοσοκομείων, παραμένουν όμως ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά. Αίτημα των εκπροσώπων του συλλόγου παραμένει η αποδέσμευση ειδικού κονδυλίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από τον γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ώστε να μην εξαρτάται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV στην αντιρετροϊκή θεραπεία από την οικονομική κατάσταση κάθε νοσοκομείου.
∙ Άμεση χορήγηση και πλήρης κάλυψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για όσους δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση μεταναστών προτείνουν να χορηγούνται ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. «Η πάγια αυτή πρότασή μας», σημειώνουν, «διασφαλίζει τη δημόσια υγεία γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τους φορείς και έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα οικονομικά της υγείας».
∙ Δημιουργία δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη και αναμόρφωση της υπάρχουσας στο ΑΧΕΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 1.200 και πλέον οροθετικών σε ένα υπερβολικά μεγάλο φάσμα περιοχών από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα μέχρι τη Λάρισα και τον Έβρο.
∙ Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων για την υγεία τους συνθηκών κράτησης των οροθετικών τροφίμων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και τροποποίηση της διάταξης για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων, ώστε να μην απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού προς κοινωφελές ίδρυμα για την πρόωρη αποφυλάκισή τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk