Εισακτέοι ΑΕΙ -ΤΕΙ: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να αναλάβουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Βασικό ερώτημα είναι εάν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή εάν αντίθετα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της κοινωνικής πίεσης.

Η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να αναλάβουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Βασικό ερώτημα είναι εάν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή εάν αντίθετα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της κοινωνικής πίεσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Μέχρι και φέτος τα πανεπιστήμια ζητούσαν κάθε χρόνο σχεδόν τους μισούς εισακτέους από όσους τελικά τους έδινε το κράτος, συνυπολογίζοντας τις υποδομές και την ελλιπή χρηματοδότηση. Τελικά, όμως, βρίσκονταν με διπλάσιους φοιτητές, ενώ στα κεντρικά ιδρύματα η κατάσταση χειροτέρευε με τις μετεγγραφές.

Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, εκτιμά ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων, σκεπτόμενοι την κοινωνική κατακραυγή. «Μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε χαρακτηριστικά.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι λόγω της οικτρής οικονομικής τους κατάστασης, εάν τα ιδρύματα αναλάβουν τον καθορισμό, να οδηγηθούμε σε μείωση εισακτέων, καθώς ήδη τα πανεπιστήμια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για αδυναμία λειτουργίας το επόμενο έτος.

Σε οικονομική «ασφυξία» το Πανεπιστήμιο Πατρών

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να καταθέτει πλασματικό προϋπολογισμό, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014. Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν».

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον προϋπολογισμό που μας δίνει το υπουργείο» τονίζει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, στην ιστοσελίδα της Πάτρας thebest.gr.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk