Δύο αστυνομικοί σε κύκλωμα ηρωίνης σε Λήμνο, Αϊ-Στράτη

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται δυο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Λήμνο και δρούσε σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται δυο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Λήμνο και δρούσε σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
Συνελήφθησαν την Κυριακή εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων οι δυο αστυνομικοί (Υπαστυνόμος Β’ και Ανθυπαστυνόμος) στο πλαίσιο επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, στην Αθήνα και τη Λήμνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αναζητούνται για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άλλα πέντε άτομα, ενώ για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 31 άτομα, για τα οποία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.
Όπως έγινε γνωστό οι εμπλεκόμενοι, από τις αρχές του 2013, διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικά, τα οποία μετέφεραν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο – Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.
Για την επικοινωνία τους, τα μέλη χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ χρησιμοποιούσαν ειδική συνθηματική-κωδικοποιημένη ορολογία στις επικοινωνίες τους.
Κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, ναρκωτικά χάπια, σύνεργα διαχωρισμού και συσκευασίας ναρκωτικών, ζυγαριές ακριβείας, μαχαίρια και 10.000 ευρώ σε μετρητά.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπαστυνόμος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα ενώ ο ανθυπαστυνόμος τελεί ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Μάρτιο του 2013, για άλλη υπόθεση. Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Έρευνα από τέλη του 2013
Ειδικότερα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, από τον Δεκέμβριο του 2013, διερευνούσε προανακριτικά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή και μεταφορά στη χώρα μας ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω διακίνηση τους, στη Λήμνο.
Από την εξέλιξη της έρευνας, προέκυψε η εμπλοκή στην παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος, δύο αστυνομικών, που υπηρετούν στη Λήμνο, λόγος για τον οποίο, με εντολή των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. μετά από κατάλληλη αξιοποίηση, εξακρίβωση και διασταύρωση στοιχείων και δεδομένων, διακριβώθηκε πλήρως η εγκληματική δράση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των δύο αστυνομικών στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.
Η χρονική περίοδος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του 2013, όταν, αρχικά επτά από τους εμπλεκομένους (2 αλλοδαποί και 5 Έλληνες) συγκρότησαν και εντάχθηκαν -ως κύρια μέλη- σε δομημένη, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή εγκληματική ομάδα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών ουσιών, στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.
Στην συνέχεια εντάχθηκαν στην οργάνωση άλλα 5 άτομα, έχοντας συγκεκριμένο – προκαθορισμένο ρόλο ο καθένας, κυρίως στον τομέα της πώλησης ή μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών -κατά περίπτωση- ενώ σημαντική συνδρομή στο πληροφοριακό σκέλος παρείχαν οι δύο συλληφθέντες αστυνομικοί.
Ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση, οργάνωση, διεύθυνση και καθοδήγηση της εγκληματικής οργάνωσης είχε έλληνας, ο οποίος αναζητείται.
Πώς γέμιζαν την «αγορά» ηρωίνη
Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), διακριβώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της οργάνωσης, προμήθευαν με ποσότητες ηρωίνης άλλα βασικά στελέχη της ομάδας, (δύο αλλοδαπούς και έλληνα), οι οποίοι διοχέτευαν τις δόσεις στην «αγορά» της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Μάλιστα ένας από τους εμπλεκομένους αλλοδαπούς είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο, κυρίως από χρήστες, οι οποίοι λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» για τη μεταπώληση των ναρκωτικών σε άλλους χρήστες, με αντίτιμο την προσωπική τους «δόση», ενώ παράλληλα προμήθευε έλληνα κάτοικο Αγίου Ευστρατίου, κύριο μέλος της οργάνωσης, με μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, προκειμένου να τις διοχετεύει στο νησί, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ποσότητες ηρωίνης μεταφέρονταν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο – Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά την παράνομη δραστηριότητά τους, ενώ χρησιμοποιούσαν ειδικές μεθόδους απόκρυψης και συγκαλυμμένης μεταφοράς των ναρκωτικών, συνήθως κρυμμένα σε τροφές για σκύλους, που μεταφέρονταν με φορτηγά οχήματα.
Επιπλέον χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.
Η συνδρομή των αστυνομικών
Αναφορικά με την εμπλοκή των δύο αστυνομικών, προέκυψε ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο σε πληροφοριακό επίπεδο (ουσιώδεις πληροφορίες), όσο και στην «συγκάλυψη» μελών της, κατά την δράση τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση συνδρομής ήταν όταν ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της, πυροβόλησε, με σκοπό να σκοτώσει, κατά ενός ατόμου, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι στις 13.9.2014 στη Λήμνο.
Πριν από το περιστατικό παρείχαν στον «αρχηγό» της οργάνωσης πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα, ενώ, μετά την πράξη, τον ενημέρωναν για τις αστυνομικές περιπολίες και τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν στο νησί για τον εντοπισμό του, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί αρχικά η σύλληψη του, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Επιπλέον μεθόδευαν την απόπειρα διαφυγής τους από το νησί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς δυο ημέρες μετά την πράξη και συγκεκριμένα στις 15.9.2014, οι δυο δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, με εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Μυτιλήνης.
Τι βρήκαν
Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες, οχήματα, διάφορους χώρους αλλά και στην κατοχή των εμπλεκομένων, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 581,75 γραμμάρια κάνναβης και 74,67 γραμμάρια ηρωίνης, 23 ναρκωτικά δισκία, 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και σύνεργα για τον διαχωρισμό και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών (ζελατίνες, χαρτάκια, κόφτης, κ.ά.), παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών ποσού 7.200 ευρώ, χρηματικό ποσό 9.690 ευρώ, το οποίο προέρχεται από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, 11 μαχαίρια διαφόρων τύπων, ξύλινο ρόπαλο και 2 μεταλλικοί τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν την Τρίτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.
Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ).
Eπίσης ο ανθυπαστυνόμος είχε απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στις 11 Μαρτίου 2013 και σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας από κοινού, εκμετάλλευσης εμπιστευμένων πραγμάτων και πλημμελούς φύλαξης υπηρεσιακού οπλισμού.
Τότε, όπως αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που μετέβη στη Λήμνο στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, εξακρίβωσε ότι αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιούσε ο ανθυπαστυνόμος για τις μετακινήσεις του έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Όπως επιπλέον εξακριβώθηκε, κατ’ αρχήν προανακριτικά και στη συνέχεια από επιτόπια έρευνα – αυτοψία, εντός του οχήματος ο ανθυπαστυνόμος είχε αφήσει το υπηρεσιακό του όπλο. Σημειώνεται ότι το όχημα ήταν ανασφάλιστο και η κλειδαριά της μίζας είχε υποστεί τροποποίηση, ώστε να ενεργοποιείται με οποιοδήποτε κλειδί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk