Μητσοτάκης:Προχωρά η επιλογή γενικών διευθυντών στο Δημόσιο

Η διαδικασία επιλογής Γενικών Διευθυντών (με βάση τις διατάξεις του ν. 4275) προχωράει κανονικά, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής των πρώτων είκοσι δύο οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Η διαδικασία επιλογής Γενικών Διευθυντών (με βάση τις διατάξεις του ν. 4275) προχωράει κανονικά, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής των πρώτων είκοσι δύο οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Οπως είπε, έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές υποψηφιότητες, τις οποίες επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ ώστε να προχωρήσει η δεύτερη και η τρίτη φάση, ενώ εξήγησε ότι το λέει αυτό για να αποκρούσει «για άλλη μια φορά τις κατηγορίες ότι δεν ήταν πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή των πάγιων διατάξεων του ν.4275/2014».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, εισηγούμενος, στο νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, την τροπολογία του, με βάση την οποία δίνεται η εξουσιοδότηση με Προεδρικό Διάταγμα να προβεί το υπουργείο σε διοικητική κωδικοποίηση του υπαλληλικού κώδικα, του ν.3528/2007 και να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή η οποία θα δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία.

Επίσης, για τη διευκόλυνση της συγκρότησης του Συμβουλίου Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης αντί για συνταξιούχος δικαστικός μπαίνει ένα μέλος του Συμβουλίου του Κράτους.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αξίζει να δει κανείς πόσες φορές με νόμο έχει τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος για να γίνει αντιληπτό ότι είναι άκρως απαραίτητη η κωδικοποίησή του έτσι ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και οι πολίτες, έχοντας στη διάθεσή τους πια την τελική μορφή του υπαλληλικού κώδικα.
«Μιλάμε συχνά για κωδικοποιήσεις και, δυστυχώς, η έφεση την οποία έχουμε στην πολυνομία καθιστά αυτές τις κωδικοποιήσεις ακόμα πιο απαραίτητες», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός πυροδοτώντας την αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να παραβιάζετε Κανονισμό και Σύνταγμα και από την άλλη να επικαλείστε τη νομιμότητα και να απολύετε κόσμο», καταγγέλλοντας την «τακτική των εκπρόθεσμων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια».

Και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) είπε πως θα έπρεπε να γίνει με νόμο αυτή η κωδικοποίηση.
Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρέπει να περάσει η τροπολογία αν θέλουμε να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος έτσι ώστε να επιλέγονται οι γενικές διευθυντές με αξιοκρατικά κριτήρια.

«Υπήρχε ένα πρόβλημα. Το αναγνωρίζουμε, το παρουσιάζουμε και προτείνουμε μια λύση, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα το σχετικό συμβούλιο που είναι απαραίτητο. Και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε το εργαλείο της τροπολογίας για να νομοθετήσουμε. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, για να κωδικοποιήσουμε τη σχετική νομοθεσία, είναι ο καλύτερος τρόπος. Μιλάμε για διοικητική κωδικοποίηση. Δεν συζητάμε για αλλαγές στον Υπαλληλικό Κώδικα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk