Μάθημα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης για τον εμπλουτισμό της Wikipedia

Τη συμβολή τους στον εμπλουτισμό της Wikipedia προσφέρουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά. Καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται μια καινοτόμα μέθοδος διδασκαλίας μαθαίνουν να αναλύουν και να εμπλουτίζουν τη Wikipedia.

Τη συμβολή τους στον εμπλουτισμό της Wikipedia προσφέρουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά. Καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται μια καινοτόμα μέθοδος διδασκαλίας μαθαίνουν να αναλύουν και να εμπλουτίζουν τη Wikipedia – όπως έχει γράψει και παλαιότερα «Το Βήμα».
Περισσότερα από 50 άρθρα ελλήνων φοιτητών του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ έχουν συμπεριληφθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων, στο πλαίσιο της εργασίας των φοιτητών γίνεται μετάφραση ιατρικών λημμάτων στα ελληνικά τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται στην ελληνική ιατρική ορολογία.
Οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες δύο-τριών ατόμων για να δουλέψουν στο ίδιο λήμμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των μεταφρασμένων λημμάτων.
Η προσπάθεια ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Wikipedia Education Program και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μελλοντική επέκταση και λειτουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλες σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της εκπαίδευσης.
Η παραπάνω προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα χρηστών Wikimedia (Wikimedia Community User Group Greece) και την ελληνική Βικιπαίδεια.
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του μαθήματος (17.00 – 19.00), θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Με θέμα «Ιατρική εκπαίδευση και Wikipedia» με ομιλητή τον διαχειριστή της Ελληνικής Wikipedia κ. Κώστα Σταμπούλη και «Ιατρικές Εγκυκλοπαίδειες στην εποχή του σημασιολογικού ιστού: το νόημα της DBpedia», με ομιλητή τον δρα Χαράλαμπο Μπράτσα, σύμβουλο της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του ΑΠΘ και πρόεδρο του Open Knowledge Foundation – Greece.
Η πρόσβαση στο μάθημα θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους
Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με τις αρχές του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk