Σημαντικά προβλήματα σε πολίτες, δικηγόρους και δικαστές, αλλά και
εύνοια αποκλειστικά στις τράπεζες διαβλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος
Αθηνων (ΔΣΑ), πίσω απο τις γραμμές του νομοθετήματος ως προς τον νέο
Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το
υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής, παρουσία κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων – μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι κύριες Βασιλική Θάνου, Ειρήνη Γιανναδάκη και ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας -, εκτοξεύθηκαν πυρά κατά των βασικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ διατυπώθηκαν καταγγελίες για άκρως «προσχηματική διαβούλευση» από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικά στο πεδίο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε σε ρύθμιση σχετική με τους πλειστηριασμούς η οποία «… ευνοεί αποκλειστικά τις τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Οι δε τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος, ακόμη και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει σε υποθήκη».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στάθηκε ιδιαίτερα σε σχετική «κυνική» δημόσια δήλωση των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία «δίνονται προνόμια σε τράπεζες, και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας».
Ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα την αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά την τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ο κ. Αλεξανδρής επέμεινε στην καταρχήν κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο, τονίζοντας οτι «αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων η πληρεξουσίων δικηγόρων».
«Καταστρατηγείται η αρχή του φυσικού δικαστή», επεσήμανε και προςθεςε ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Αναιρούνται ουσιαστικά οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας, που διέπουν μέχρι σημερα την πολιτική δίκη».
Προσέδωσε μάλιστα αρνητικό πρόσημο ατο γεγονός ότι διατηρούνται στο νομοθέτημα τα υψηλά παράβολα και η καταβολή του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, εμποδίζοντας εν πολλοίς την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι με αφορμή τον νέο Κωδικα Πολιτικής Δικονομίας απέχουν απο τα καθήκοντα τους απο σημερα έως και την Παρασκευη.