Το Ιράν και η Δύση βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα πυρηνικά. Η προθεσμία που έχουν θέσει οι δυο πλευρές εκπνέει στις 24 Νοεμβρίου γι’ αυτό εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί η ιστορική συμφωνία που θα βάλει ένα τέλος στο 12ετές αδιέξοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ήδη έχουν βρεθεί συμβιβασμοί για ζητήματα που θεωρούνταν δύσκολα ενώ έχουν συνταχθεί και διάφορες εκδοχές του τελικού κειμένου.
Σύμφωνα με τον «Guardian», διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι έχει ολοκληρωθεί το 95% της δουλειάς και εκκρεμούν οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες. Αυτές αφορούν την δυνατότητα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο τα επόμενα χρόνια και την σειρά με την οποία θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Αρκετοί ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών υποστηρίζουν ότι τα εναπομείναντα εμπόδια είναι περισσότερο πολιτικά παρά ουσιαστικά και οφείλονται στην ανάγκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Χασάν Ρουχανί να καθησυχάσουν τους συντηρητικούς σε ΗΠΑ και Ιράν αντίστοιχα.
Διαφωνίες όμως υπάρχουν και ανάμεσα στις έξι δυτικές χώρες που διαπραγματεύονται με το Ιράν (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα), κυρίως επειδή η Γαλλία αντιτίθεται πιο σθεναρά στις παραχωρήσεις προς την Τεχεράνη. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πήγε στο Παρίσι στις αρχές Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να πείσει τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς να μην προκαλέσει πρόβλημα στο παρά πέντε. Για το Παρίσι, οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ _ που αντιτίθενται στη συμφωνία για τα πυρηνικά _ είναι πολύ πιο σημαντικές οικονομικά από εκείνες με το Ιράν.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Το αμερικανικό Κογκρέσο φιλοδοξεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν και, με δεδομένο ότι και η Γερουσία έχει περάσει πλέον στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ο Ομπάμα δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει ένα βέτο εναντίον τους. Στην Τεχεράνη, οι σκληροπυρηνικοί θα ζητήσουν την άρση του μερικού παγώματος του πυρηνικού προγράμματος το οποίο είχε αποφασιστεί στην ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο.
Η κλιμάκωση στις δυο πλευρές θα μπορούσε να φέρει την περιοχή στο χείλος του πολέμου. Το Ισραήλ έχει απειλήσει επανειλημμένως ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση αν η διπλωματία δεν καταφέρει να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Η παράταση της προθεσμίας είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο λόγω των εσωτερικών πολιτικών επιπτώσεων σε όλες τις πλευρές»
, είπε στον «Guardian» ο Ρεζά Μαρασί, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιρανοαμερικανικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον. «Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια των ίδιων των διαπραγματευτών: η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή».