Κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του Έμπολα ξεκινούν στην Αφρική

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών διαφορετικών θεραπευτικών αγωγών κατά του ιού Έμπολα. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε τρία ερευνητικά κέντρα των MSF στη Λιβερία και τη Γουινέα. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Λιβερίας ανακοίνωσε πως δεν παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, προειδοποιώντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η μάχη κατά του Έμπολα έχει τελειώσει.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών διαφορετικών θεραπευτικών αγωγών κατά του ιού Έμπολα. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε τρία ερευνητικά κέντρα των MSF στηΛιβερία και τη Γουινέα.

Δεν παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λιβερία

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε πως δεν θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, η οποία μετρά μέχρι σήμερα 2.836 νεκρούς έχοντας δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την επιδημία.

Η λιβεριανή πρόεδρος προειδοποίησε ωστόσο ότι η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «δεν σημαίνει ότι η μάχη κατά του Έμπολα έχει τελειώσει». Σηματοδοτεί την πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα, καθώς καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία κλίμακα.

Σε ανακοίνωσή τους για την έναρξη των κλινικών δοκιμών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας που πλήττει χώρες της δυτικής Αφρικής, οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας.

«Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Έμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50% ως 80% όσων έχουν προσβληθεί» υπογράμμισε η γιατρός Ανίκ Αντιέρενς, συντονίστρια των κλινικών δοκιμών.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων.

Οι τρεις δοκιμές

Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix θα διεξαχθούν στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm θα λάβουν χώρα στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSERM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας). Τέλος οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει θα διεξαχθούν στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Έμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση που θα τους γίνει. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες προστεθούν νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης. Οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο «να παραχθούν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα και να μοιραστούν για το κοινό καλό».

Συνεργάζεται και ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στις δοκιμές αυτές. Ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.

Οι MSF, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη δυτική Αφρική, μετέχουν στις εντατικές κλινικές δοκιμές για να δώσουν σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μια μεγαλύτερη ευκαιρία να επιζήσουν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν τώρα την παραγωγή και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι θα παράσχουν άμεσα επαρκή φάρμακα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη αν οι δοκιμές αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι θαυματουργές» δήλωσε η Αντιέρενς. «Ωστόσο πρέπει να διερευνήσουμε αν τα σκευάσματα που είναι τώρα διαθέσιμα μπορούν να βοηθήσουν στο να σωθούν ζωές» επεσήμανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk