Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρόκειται να έχουν συνάντηση την Πέμπτη στο Αμμάν με φόντο την αναζωπύρωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα ανάκτορα της Ιορδανίας.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει «την επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά του» στην Ιερουσαλήμ κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Ιορδανός μονάρχης δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές «στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και το τελικό καθεστώς» των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Για να γίνει όμως αυτό, υπογράμμισε, θα χρειαστούν «σωστές και ειλικρινείς» κινήσεις εκ μέρους του Ισραήλ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας κάλεσε κυρίως τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τη λήψη «μονομερών μέτρων, τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και ιδίως εκείνες που στοχεύουν την Πλατεία των Τεμενών και το Τέμενος αλ-Ακσά».

Η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ανάκτορα, ο βασιλιάς Αμπντάλα επανέλαβε ότι «ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την επιθυμητή ειρήνη είναι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Το πρωί της Πέμπτης ο Τζον Κέρι συναντήθηκε στο Αμμάν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.