Μ.Βαρβιτσιώτης: «Θέλουμε ασφαλείς και φθηνές ναυτιλιακές μεταφορές»

«Θέλουμε καθαρές, αποδοτικές, ασφαλείς και φθηνές ναυτιλιακές μεταφορές». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από τον Παναμά κ. Χόρχε Μπαρακάτ και τη νέα πρέσβη του Παναμά κυρία Κριστίνα Λιακόπουλος ντε Παπαντίκις.

«Θέλουμε καθαρές, αποδοτικές, ασφαλείς και φθηνές ναυτιλιακές μεταφορές». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του από τον Παναμά κ. Χόρχε Μπαρακάτ και τη νέα πρέσβη του Παναμά κυρία Κριστίνα Λιακόπουλος ντε Παπαντίκις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι δύο υπουργοί συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο χωρών και αναζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να υιοθετούνται από τον ΙΜΟ και να κυρώνονται σε σύντομο διάστημα από τα Κράτη Μέλη αυτού ξεκάθαροι Διεθνείς Κανόνες που δεσμεύουν όλους. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες λόγω της μη δεσμευτικότητας τους σε διεθνές επίπεδο, σε τελική ανάλυση πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας».
Επιπλέον ενημέρωσε τον ομόλογο του «για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του διεθνούς ρόλου της ναυτιλίας και της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ακόμη ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εκπροσωπείται με Προξενικά λιμεναρχεία ανά τον κόσμο και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους έχει δρομολογηθεί ένα νέο στον Παναμά. «Ήδη έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, η ίδρυση νέας έδρας ναυτιλιακού ακολούθου στον Παναμά. Καθήκον του ναυτιλιακού ακολούθου, τόνισε, είναι η συνδρομή στον έλληνα ναυτικό και υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία», επεσήμανε.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να διορθωθούν τυχόν καθυστερήσεις στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, που δημιουργούν κενά για την άσκηση περιφερειακών πολιτικών.
«Η Ελλάδα και ο Παναμάς είναι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της διεθνούς ναυτιλίας που οφείλουν να διατηρήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο σταθερό στο παγκόσμιο περιβάλλον της ναυτιλίας», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Επιπροσθέτως οι δυο υπουργοί επιβεβαίωσαν «την προσήλωσή τους στις αρχές της διεθνούς ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της καταπολέμησης της πειρατείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της διεθνούς ναυτιλίας».
Ο κ. Μπαρακάτ προσκάλεσε τον κ. Βαρβιτσιώτη να επισκεφθεί τον Παναμά και να διαπιστώσει από κοντά την πορεία των εργασιών Διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Παναμά, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο, που βρίσκεται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services, ο στόλος του νηολογίου του Παναμά ανέρχεται σε 8.580 πλοία, ο οποίος αντιστοιχεί στο 21,52% του συνόλου εμπορικού στόλου παγκοσμίως (άνω των 1000 gt) και κατέχει την 1η θέση (σε όρους gt). Πρόκειται για ναυτιλιακή χώρα με το ισχυρότερο (ανοικτό) νηολόγιο στον κόσμο.
Η σημασία του Παναμά στη διεθνή ναυτιλία υπογραμμίζεται, επίσης, από την ύπαρξη της διώρυγας, από την οποία διέρχεται επί 100 χρόνια πλέον ετησίως το 5% της παγκόσμιας χωρητικότητας (15.000 πλοία).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk