Παραλαβή οχημάτων με θερμικές κάμερες από το Λιμενικό

Δύο οχήματα τύπου SUV εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα λιμάνια παρελήφθησαν την Τετάρτη σε τελετή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρουσία του υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Δύο οχήματα τύπου SUV εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα λιμάνια παρελήφθησαν την Τετάρτη σε τελετή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρουσία του υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Μετά την τελετή ο υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «παραλαμβάνουμε δύο αυτοκίνητα τα οποία έχουν τη δυνατότητα με θερμικές κάμερες να παρακολουθούν από τις ακτές, το τι συμβαίνει στο θαλάσσιο πεδίο. Είναι άλλος ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με τον οποίο το Λιμενικό Σώμα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».
Επίσης ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε «τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που συμμετείχαν στη μεγάλη επιχείρηση, μαζί με τις άλλες αρχές ασφαλείας, για τον εντοπισμό άλλων διακοσίων τριάντα κιλών κοκαΐνης. Οι πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας των ναρκωτικών δείχνει ότι έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο με πολύ καλά εκπαιδευμένα στελέχη αλλά και με ένα άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές τις ασύμμετρες απειλές. Απειλές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας αλλά και απειλές που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής μας και τη ζωή των παιδιών μας».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «εμείς δεν θα υποστείλουμε σε καμία περίπτωση τη σημαία της καταπολέμησης της οποιασδήποτε παραβατικότητας στη θάλασσα, στα λιμάνια και σε όλο τον χώρο του Αιγαίου και του Ιουνίου. Θέλω οι έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, παρά την κρίση. Να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του καθενός στην ασφάλεια».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα δύο οχήματα επιτήρησης θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και πρόκειται άμεσα να διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, με προτεραιότητα το Ανατολικό Αιγαίο. Σημειώνεται ακόμη πως «η επιχειρησιακή ένταξή τους θα συμβάλει στην ανανέωση του στόλου των χερσαίων μέσων του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, με στόχο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από ξηράς και την έγκαιρη αντιμετώπιση οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, όπως τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών».
Τα οχήματα δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης ύποπτων πλοίων κάθε μεγέθους, τα οποία προέρχονται από ακτές άλλων κρατών, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Επιπλέον, διαθέτουν πολλές ειδικές εφαρμογές επιτήρησης οι οποίες διευκολύνουν το έργο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κατά την άσκηση των επιχειρησιακών του καθηκόντων. Όπως επισημαίνεται με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία του Λιμενικού Σώματος και η επιτυγχάνεται η καλύτερη αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
Η προμήθεια των οχημάτων, συνολικού ύψους 491.894 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατόπιν δημόσιου, τακτικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής και ολοκληρώθηκε μετά από έγκαιρη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα συγκεκριμένα κινητά συστήματα επιτήρησης είναι εγκατεστημένα σε συμβατικά οχήματα γενικής χρήσης τύπου SUV. Διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης, περιμετρικής κάλυψης και διαφορετικών κατευθύνσεων, καθώς και θερμική κάμερα για παρατήρηση ημέρα-νύχτα που μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα, τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο της Υπηρεσίας. Επίσης, διαθέτουν σύστημα αυτόματου εντοπισμού – παρακολούθησης – αποτύπωσης στόχων σε ηλεκτρονικό χάρτη, αναγνώριση – καταγραφή αριθμών κυκλοφορίας κινούμενων και σταθμευμένων οχημάτων, καθώς και σύστημα AIS με δυνατότητα αποτύπωσης πλοίων στον χάρτη.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, καθώς και οι δύο υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχοι Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Βασίλης Σιέττος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk