Σύσκεψη για αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Πειραιά

«Ο επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την περιφέρεια» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για την αποτίμηση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου σε δήμους της ευρύτερης περιοχής, τον εντοπισμό των αιτιών και την αντιμετώπισή τους με επανασχεδιασμό της αντιπλημμυρικής θωράκισης.


«Ο επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την περιφέρεια» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για την αποτίμηση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου σε δήμους της ευρύτερης περιοχής, τον εντοπισμό των αιτιών και την αντιμετώπισή τους με επανασχεδιασμό της αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος και Υποδομών κυρία Βασιλική Λάσκαρη, οι δήμαρχοι Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρετάκος, ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού κ. Ιωάννης Σούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, κ. Αναστάσιος Κεφεριάν, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του ΟΛΠ, στελέχη των υπηρεσιών της ΠΕ Πειραιά, συνεργάτες των δημάρχων κ.ά.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Γαβρίλης αναφέρθηκε στα σημεία που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και ήταν: Παλαιά Κοκκινιά (διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Χαλκίδος), Πέραμα, στα εκδοτήρια των φέρρι μπόουτ του πορθμείου, στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Σαλαμίνας, στο Κερατσίνι και σε Κορυδαλλό – Νίκαια.
Όπως τονίστηκε, για τα τρία σημεία υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής και υλοποιούνται μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ για το μόνο σημείο που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή ενέργεια είναι το σημείο της Παλαιάς Κοκκινιάς ανακοινώνοντας ότι θα γίνει άμεσα μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και θα προβλεφθεί το αναγκαίο κονδύλι. Ακόμα έκανε αναφορά για τις ενέργειες που ακολούθησαν για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και των ζημιών που έχουν καταγραφεί.
Οι δήμαρχοι Πειραιά, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Κερατσινίου – Δραπετσώνας στις τοποθετήσεις επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι απαιτείται να ασκηθεί συντονισμένη πίεση προς την κυβέρνηση για να δοθούν αποζημιώσεις εγκαίρως και να περιληφθούν ΙΧ οχήματα και κοινόχρηστοι χώροι, να γίνει αξιολόγηση των δυνατοτήτων των βασικών αντιπλημμυρικών αγωγών της περιοχής, στον Κηφισό και κάτω από την οδό Θηβών, να υπάρξει συνολική αντιπλημμυρική μελέτη για ολόκληρη την περιοχή και να υπάρξουν τρία βασικά σχέδια: ετοιμότητας, υποδομών και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά σημείωσε ότι θα υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Πειραιά και των δήμων, θα ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να γίνει άμεσα έλεγχος της κατάστασης των υφιστάμενων αγωγών, με προτεραιότητα την οδό Χαλκίδας στην Παλιά Κοκκινιά και θα εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για όλους τους δήμους της ΠΕ Πειραιά για την αντιπλημμυρική προστασία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, χωρίς να ανασταλούν οι ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί για τα σημεία εκείνα που έχουν διαπιστωθεί προβλήματα.
Την Πέμπτη συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων για τον σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.
Μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Πειραιά δήλωσε: «Πρόκειται για μια σωστή πρωτοβουλία της Περιφέρειας, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη. Μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συζητήσαμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μου έκανε εντύπωση η απουσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώσαμε αυτό που ισχυριστήκαμε από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Παλαιά Κοκκινιά και τους Αγίους Αναργύρους, ότι δεν είναι θέμα καθαρισμού των φρεατίων αλλά ευρύτερων αντιπλημμυρικών έργων σε διαδημοτικό επίπεδο».
Ο κ. Μώραλης συμπλήρωσε πως οφείλουν οι δήμοι να συνεργαστούν με την Περιφέρεια «να μελετήσουμε γιατί δημιουργούνται προβλήματα και να προχωρήσουμε με ευρεία σύνθεση σε αντιπλημμυρικά έργα».

Νωρίτερα ο δήμαρχος Πειραιά είχε συνάντηση με εκπροσώπους κατοίκων της Παλαιάς Κοκκινιάς στον οποίο παρουσίασαν τόσο τα προβλήματα που προέκυψαν μετά από τις πλημμύρες όσο και μια σειρά βασικών ζητημάτων που αφορούν την περιοχή τους, όπως είναι οι χώροι πρασίνου, οι παιδικές χαρές κ.ά., αλλά και το μακροχρόνιο θέμα της έλλειψης βασικών υποδομών.
Από την πλευρά του ο κ. Μώραλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κατοίκων για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αλλά και για την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα θέματα που αφορούν συνολικά την περιοχή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk