Διεθνής διάκριση για το Δημόκριτο

Το διεθνές βραβείο «Alternative Water Resources Prize» κέρδισε ερευνητική ομάδα του Δημόκριτου, για μια μέθοδο καθαρισμού του νερού, η οποία αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Με την τεχνική αυτή, το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χωρίς περιττό  κόστος και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Διεθνή διάκριση πέτυχε ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», για μια πρότυπη μέθοδο καθαρισμού νερού.

Πρόκειται για το διεθνές βραβείο «Alternative Water Resources Prize», το οποίο κέρδισε η ομάδα του δρα Πολύκαρπου Φαλάρα, ο οποίος είναι και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Cleanwater».

Η μέθοδος που προτείνει η ομάδα του Δημόκριτου αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και με προηγμένα συστήματα νανοτεχνολογίας καθαρίζει το νερό αποτελεσματικά και χωρίς περιττό κόστος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους, η νέα μέθοδος επιτυγχάνει την φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, με αποτέλεσμα πιο καθαρό νερό.

Η νέα τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ήδη έχει κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα καθαρισμού νερού.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με οπτικές ίνες και φωτοβολταϊκά, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε μελλοντικά να μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια η παραγωγικές μονάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk