Δένδιας: Παρουσίασα πρόταση, όχι τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας, μίλησε στον Βήμα fm για τα κόκκινα δάνεια και τις προτάσεις του για στεγαστικά και επιχειρηματικά.

Ως μία πρώτη πρόταση για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και όχι ως ρύθμιση έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή, χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης -και νυν Άμυνας- Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Βήμα 99,5, τη ρύθμιση που παρουσίασε τη Δευτέρα. {{{ audio1 }}}

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως δεν υπήρχε προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας παράλληλα πως η λύση που πρότεινε «είναι βαθύτατα ηθική» και πως θα πρέπει να την αποδεχθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Δεν είπα ότι οι προτάσεις θα προωθηθούν στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προεργασία η οποία δεν είχε συμφωνηθεί με το ΠαΣοΚ και για την οποία ούτε η τρόικα έχει ενημερωθεί.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως έχουν γίνει επαφές με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και πως η προεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός υποστήριξε πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν την πρότασή, λέγοντας πως αποτελεί «βαθύτατα ηθική» λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν» τόνισε.

«Αυτή είναι η πρόταση που θα κατέθετα στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στη Βουλή, εάν είχα μείνει (σ.σ. στο υπουργείο Ανάπτυξης)» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας «προσωπικές απόψεις».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και πως δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τα κόκκινα δάνεια και τις προτάσεις του για στεγαστικά και επιχειρηματικά.

Για τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις που πρότεινε για στεγαστικά και επιχειρηματικά

«Εξέφρασα σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι προετοιμασίας που έχω κάνει. Δεν ξέρω τι είπε ο Οδυσσέας (Κωνσταντινόπουλος) και βεβαίως δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Αλίμονό μου αν για κάθε θέμα στο οποίο εκφράζω άποψη πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑΣΟΚ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μάλλον λίγο υπερβολικό αυτό, αλλά με το ΠΑΣΟΚ υπήρξε απόλυτη προσυνεννόηση για το ζήτημα των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων που κατατέθηκε. Επίσης, στο προσχέδιο μόνο για τα στεγαστικά, στο οποίο δεν υπήρξε προσυνεννόηση με τα άλλα κόμματα – ούτε καν με το ίδιο το δικό μας. Είπα ότι θα προωθηθεί αυτό στη Βουλή; Για να έχετε όλη την εικόνα γι’ αυτήν την παθολογία, ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά στον ιδιωτικό τομέα – γιατί υπάρχει και ένα κομμάτι παθογένειας προς το δημόσιο τομέα, δηλαδή τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία – είναι 80 δις ευρώ. Και το μεγαλύτερο κομμάτι που υπερβαίνει τα 40 δις, είναι τα επαγγελματικά και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται και αντιμετωπίζεται με το νομοθέτημα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Σ’ αυτά, συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτικά, εφόσον ασκείται επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα και περιλαμβάνει και τα δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας που είναι πάνω από τα 40 δις που σας είπα. Αντιμετωπίζει λοιπόν και τα δάνεια στα οποία υπάρχει εγγύηση του Δημοσίου, άρα το σύνολο των δανείων οποιασδήποτε μορφής επαγγελματιών.

Τα στεγαστικά δάνεια είναι κοντά στα 27 δις ευρώ. Εκεί, είχε αρχίσει μια εργασία και είχαν γίνει κάποιες άτυπες επαφές με τις συστημικές τράπεζες. Με δύο από αυτές. Δεν είχε γίνει ακόμη επαφή με τις άλλες και κατά την άποψή μου στο τέλος θα συμφωνήσουν όλες, όπως έγινε και με τα επιχειρηματικά δάνεια. Η εργασία δεν είχε ολοκληρωθεί και δεν είχε φτάσει σε σημείο να έχει μορφή νομοθετήματος και δεν είχε σταλεί καν στην τρόικα, έστω ως σχέδιο, διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ούτε καν με τις συστημικές τράπεζες. Κατά την άποψή μου – και την επαναλαμβάνω – είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι αφορά 27 δις ευρώ και πολλούς ανθρώπους.

Η λύση, που δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, είναι βαθύτατα ηθική. Εμείς, δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν κατ’ αρχήν. Λέμε ότι η αξία πέραν της αγοραίας αξίας του ακινήτου σήμερα μεταφέρεται σε μια μελλοντική στιγμή, κατά την οποία θα κρίνουμε εάν το βασικό στοιχείο που αποκτήθηκε με αυτά τα χρήματα, δηλαδή το ακίνητο, έχει ανέβει σε αξία ή όχι, οπότε θα κριθεί ο επιμερισμός της ζημιάς. Τι λέμε εκεί; Ότι θα επιδοτήσουμε και το επιτόκιο των ενήμερων δανείων. Θα χρησιμοποιήσουμε πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα μειώσουμε το επιτόκιο για όλα τα δάνεια, και τα ενήμερα, τα δάνεια της κρίσης, δύο ή τρεις μονάδες. Μιλάμε για το επιτόκιο των κόκκινων δανείων και όπως εκεί βρήκαμε κίνητρο για τους συνεπείς, θα αναζητηθεί και η αμοιβή για τα ενήμερα στεγαστικά, στον καλό πελάτη της τράπεζας, που άντεξε και πληρώνει το δάνειο.

Εάν είχα μείνει υπουργός, αυτήν την πρόταση θα είχα καταθέσει στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στη Βουλή. Υπάρχει νέος υπουργός, αυτός θα κρίνει, αλλά θα μου επιτρέψετε την προνομία ως βουλευτή και Έλληνα πολίτη να πάρω την ευθύνη και να πάρω ακόμη και το βάρος της αρχικής επίθεσης, αν θέλετε, από ένα κομμάτι των τραπεζών που δεν θέλουν να δουν λίγο πιο πέρα. Δεν με πειράζει αυτό. Διάλογος να γίνεται. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνεται, είναι ο διάλογος να γίνεται επί της ουσίας. Επί επιχειρημάτων και όχι εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά οποιουδήποτε πει κάτι για μια τράπεζα, η οποία αισθάνεται ότι αυτό κάτι της θίγει.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk