ΥΠΕΚΑ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας -με δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα – στοχεύει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). Η ΚΥΑ με την οποία θεσμοθετείται το ΣΟΑΠ υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας -με δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα – στοχεύει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). Η ΚΥΑ με την οποία θεσμοθετείται το ΣΟΑΠ υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Οι στρατηγικοί στόχοι για το κέντρο της πόλης, όπως διαμορφώθηκαν από τη διασταύρωση των προβλημάτων μεταξύ άλλων είναι:

*Ανάκτηση του μητροπολιτικού ρόλου του κέντρου της Αθήνας
*Αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου και των διατιθέμενων πόρων.
*Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
* Χωρική και κοινωνική συνοχή
*Αναβάθμιση της εικόνας και ταυτότητας του χώρου
*Διαμόρφωση ειδικών ζωνών έντονης παρέμβασης με ρόλο καταλύτη.

Οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2020. Ο Δήμος Αθηναίων θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του ΣΟΑΠ.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την υλοποίηση του σχεδιασμού προβλέπονται 70 «ενέργειες» οι οποίες ομαδοποιούνται σε 19 άξονες που αποτελούν τα επιχειρησιακά στοιχεία του προγράμματος.

Οι άξονες μεταξύ άλλων είναι: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση δραστηριοτήτων κέντρου, ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, ασφαλής διαβίωση, θέματα μεταναστών, κοινωνικές υπηρεσίες, επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο, κ.α.

Για αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων για παράδειγμα, θα δοθούν φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα (δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ποια θα είναι αυτά), ενώ σε ό,τι αφορά την καθημερινή διαχείριση θα δοθεί έμφαση σε θέματα καθαριότητας, φωτισμού, στάθμευσης κ.α

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, οι ενέργειες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τους οίκους ανοχής και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η ΚΥΑ θα σταλεί στους συναρμόδιους υπουργούς. Στο μεταξύ, το ΣΟΑΠ έχει γίνει αποδεκτό από το Δήμο Αθηναίων και από την Περιφέρεια Αττικής

«Το ΣΟΑΠ αποτελεί στην πράξη τη διέξοδο για να επιλύσουμε στρεβλώσεις δεκαετιών και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στην πόλη της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk