Οι πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Οι αντιπεριφερειάρχες Σπύρος Τζόκας (Δυτικός Τομέας), Πέτρος Φιλίππου (Ανατολική Αττική), Γιάννης Βασιλείου (Δυτικής Αττικής), Γιώργος Γαβρίλης (Πειραιά) και η Γιάννα Τσούπρα (Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία) ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίσθηκαν το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας για πολιτική ανεπάρκεια και επιχειρησιακή ανικανότητα.

«Δεν μεριμνήσατε να είστε επιχειρησιακά έτοιμοι εκ των προτέρων. Δεν συγκαλέσατε τα Περιφερειακά όργανα. Είστε πολιτικά ανεπαρκείς και επιχειρησιακά ανίκανοι. Πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο» είπε.

Ο Γ.Σγουρός υπενθύμισε ότι για μια εικοσαετία και μέχρι το 2000 την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική είχε η ΕΥΔΑΠ και ότι τα επόμενα χρόνια η αρμοδιότητα καταμερίστηκε σε όλους τους βαθμούς διοίκησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες περιήλθαν στην Περιφέρεια με τον Καλλικράτη μόλις τον Οκτώβριο του 2011, με την κεντρική διοίκηση να κρατά πάντα τον κεντρικό συντονιστικό και αποφασιστικό ρόλο.

Αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κακοποίηση που έχει υποστεί επί δεκαετίες η Αττική, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να εντοπισθούν περισσότερα από 70 μεταξύ των 700 ρεμάτων που υπήρχαν, ενώ το μήκος τους έχει μειωθεί από τα 1.280 χιλιόμετρα το 1945, σε 434. Επίσης στην Αττική η δασική βλάστηση από το 40% το 1995 έχει φτάσει σήμερα στο 4%. Όπως επισήμανε, η άκρατη τσιμεντοποίηση όχι μόνο τροποποίησε τη φυσική ροή των υδάτων αλλά μείωσε την απορροφητικότητα του εδάφους και ταυτόχρονα αύξησε τις ταχύτητες απορροής με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες υποδομές να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Ο κ. Σγουρός κατέθεσε στον Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση που περιλαμβάνει μελέτες και έργα για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής την περίοδο 2014-2020. Η πρόταση, που εκπονήθηκε κατά το διάστημα της θητείας του, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014 από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο υπόμνημα γίνεται αναλυτική καταγραφή της νομοθεσίας, των αρμόδιων φορέων, των επικίνδυνων σημείων στην Αττική και προτείνονται έργα κατά προτεραιότητα για την αποτελεσματική θωράκισή της.

Παίρνοντας το λόγο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σημείωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες ασχολούμαστε με τις μελέτες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για να δούμε πώς θα τις επικαιροποιήσουμε». Απευθυνόμενη στον κ. Σγουρό, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε πάνω στον τρόπο που προσπαθήσατε να χαρτογραφήσετε τα ρέματα», διότι γι’ αυτές τις μελέτες έχει δοθεί δημόσιο χρήμα που δεν θα αφήσει η Περιφερειακή Αρχή αναξιοποίητο.

Τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται να παίξει με «επικοινωνιακές εντυπώσεις» και κατέληξε: «Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να σουραφέρνουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα και να κάνουμε κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή. Διότι ήμασταν στις πλημμύρες. Δεν μας ήταν δύσκολο να πούμε τι έγινε στο προηγούμενο διάστημα. Αλλά ήταν επιλογή μας, αντί να παίζουμε με Δελτία Τύπου και διαρροές, να προσπαθούμε να συντονίσουμε μακριά από τις κάμερες την Πυροσβεστική και τα «λαμόγια» της Περιφέρειας που πρέπει να επαναξιολογηθούν».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στην «αγόγγυστη» προσπάθεια των ανθρώπων της Περιφέρειας και κατέληξε ότι το σύνθημα της Περιφερειακής Αρχής είναι «δουλειά, προσφορά, διαφάνεια» και -όπως είπε- «στο τέλος θα δούμε ποιος θα κερδίσει».

Ο Σπ.Τζόκας επισήμανε ότι πριν τις πλημμύρες είχε ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με τους δημάρχους της δυτικής Αττικής για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά, οι οποίες θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν με την ένταξη των απαραίτητων έργων στο ΠΕΠ Αττικής για την περίοδο 2015-2020. Ειδικά αναφέρθηκε στην ανάγκη έργων στο Χαϊδάρι, τη λεωφόρο Καβάλας (είπε ότι τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν γίνει έως τώρα εκεί για να μη διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων), στην οδό Φιλιππιάδος (στα όρια των δήμων Ιλίου και Περιστερίου), στο γήπεδο Περιστερίου και στο Καματερό.

Ο Π.Φιλίππου σημείωσε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις Αχαρνές που, αν και από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, δεν έχει αντιπλημμυρικό έργο στο κέντρο της πόλης. Σχετικά με το ρέμα της Εσχατιάς, σημείωσε ότι στα περισσότερα σημεία είναι κλειστό από ανθρώπινες επεμβάσεις.

«Θα πρέπει να γίνει μια τεράστια διαδημοτική παρέμβαση» σημείωσε ο κ. Φιλίππου και πρόσθεσε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική αποτελεί το ρέμα της Ραφήνας, για το οποίο την ευθύνη εδώ και χρόνια έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ευθύνη αυτή ζήτησε να μεταβιβασθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Γαβρίλης αναφέρθηκε σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα, όπως το Σχιστό Κορυδαλλού, όπου -όπως είπε- εκτελείται λάθος έργο και στην ανάγκη να γίνουν έργα στο Πέραμα και στον Κορυδαλλό. Σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη τρεις σχετικές μελέτες και ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει μια σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ανιχνευθούν οι αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα και να μελετήσει η Περιφέρεια με ποιο τρόπο θα παρέμβει.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποστήριξε ότι «η καταστροφή που έγινε την Παρασκευή 24 Οκτώβρη ήταν προμελετημένη προδιαγεγραμμένη και χτύπησε τους κατοίκους των πιο φτωχών, των πιο λαϊκών συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά». Επίσης, επισήμανε την ύπαρξη μελέτης που παρέδωσε το 2011 το Πανεπιστήμιο Αθηνών στους ιθύνοντες. Τη μελέτη είχε εκπονήσει ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκα, για λογαριασμό του ΑΣΔΑ και τη δημοσίευσε μετά την καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Αναφερόμενος στις ευθύνες των δημοτικών αρχών, έφερε ως παράδειγμα το δήμαρχο Περιστερίου που -όπως είπε- «ήξερε που θα δημιουργηθεί το πρόβλημα και αντί να διεκδικήσει χρήματα για την αντιμετώπιση του, διεκδικούσε και παίρνει 572.000 ευρώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση μιας παιδικής χαράς που υπάρχει και λειτουργεί».

Αναφερόμενος στις ευθύνες της Περιφέρειας, σημείωσε ότι ο προηγούμενος Περιφερειάρχης -αν και σε περιφερειακά συμβούλια είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι και η ανάγκη να παρθούν μέτρα- εκείνος έβλεπε πρόβλημα μόνο τον κόμβο της Χαμοστέρνας. Σε ό,τι αφορά τη νέα περιφερειακή αρχή, σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό της αναφέρονται μόλις 4.550.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη Δυτική Αθήνα, ενώ δίνονται 27 εκατ. για την κατασκευή και ανάπλαση 2 γηπέδων ΠΑΕ.