Ξεπέρασε το όριο συναγερμού η στάθμη του ποταμού Έβρου

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν τεχνικές υπηρεσίες, δήμοι, πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα). Εάν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα τότε θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου.

Πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα) βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο, με αποτέλεσμα τεχνικές υπηρεσίες, δήμοι, πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το βράδυ της Τρίτης, το συντονιστικό πολιτικής προστασίας αποφάσισε ότι αν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα, τότε θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση (του φαινομένου) και θα ανοίξουν τα θυροφράγματα του Πυθίου για να πλημμυρίσει -ελεγχόμενα- μια έκταση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος το νερό να υπερπηδήσει το ανάχωμα.

Όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ έχουν ειδοποιηθεί άπαντες να απομακρύνονται από τα αναχώματα, είπε ο κ. Πέτροβιτς.

Αναφερόμενος σε δύο πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Τρίτη, τόνισε ότι πρόκειται για δύο φαινόμενα, που σημειώθηκαν σε υπερβλητά αναχώματα, το ένα στο Πραγγί, όπου πλημμύρισαν περίπου 2000 στρέμματα χέρσας και καλλιεργήσιμης έκτασης και το άλλο στο Αμόριο, όπου πλημμύρισαν 800 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμα.

Πρόκειται -υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς- για ελεγχόμενο φαινόμενο που δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο κ.Πέτροβιτς προανήγγειλε και τρεις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το θέμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση. Η πρώτη είναι να γίνουν μελέτες για την κατασκευή υπερχειλιστών σε συγκεκριμένα σημεία των αναχωμάτων που θα συναποφασιστούν με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνεται ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων.

Η δεύτερη αφορά την επαναλειτουργία του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, «χάρη στο οποίο υπήρχε άμεση συνεργασία των Νομαρχών Χασκόβου, Αδριανούπολης και Έβρου (πλέον ΠΑΜΘ-Π.Ε.Έβρου) για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις τρεις όμορες περιοχές».

Η τρίτη είναι «να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημόσιων Έργων (ΕΥΔΕ) Έβρου (του ποταμού και των παραποτάμων του), η οποία συστάθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και ουδέποτε λειτούργησε εύρυθμα, ενώ σήμερα αναλαμβάνει (με προσωπικό τρία άτομα) τη συνολική διαχείριση του ποταμού Έβρου.

Για το θέμα της ΕΥΔΕ, συγκαλείται την Πέμπτη σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία