Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκεται για να υποστηρίξει την αγορά εργασίας και να αυξήσει τον πληθωρισμό. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Επικαλούμενη την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η Fed θα σταματήσει τις μηνιαίες «ενέσεις ρευστότητας», υποσχέθηκε επίσης ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για «αξιοσημείωτη χρονική περίοδο».

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε όμως ότι εάν παρατηρηθεί γρηγορότερη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της απασχόλησης, μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να σημειωθεί «νωρίτερα από το αναμενόμενο».

«Η ανακοίνωση της Fed είναι ακριβώς αυτό που ανέμεναν όλοι. Η Fed διαπιστώνει αρκετή βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα ώστε να σταματήσει το πρόγραμμά της, όμως ταυτόχρονα διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια επειδή δεν παρατηρεί ακόμη αυτό που επιθυμεί όσον αφορά τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Γουέιν Κάουφμαν, αναλυτής αγορών της Phoenix Financial Services.