Π. Σκουρλέτης: Δεν έχει γίνει συζήτηση για τις απόψεις Γλέζου

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για τις παρελάσεις, τις τράπεζες και τα stress tests και τον εκλογικό νόμο και τις δηλώσεις Γλέζου

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις παρελάσεις, τις τράπεζες και τα stress tests και τον εκλογικό νόμο και τις δηλώσεις Γλέζου.{{{ audio1 }}}

Για τον εκλογικό νόμο και τις δηλώσεις Γλέζου

«Η επίσημη άποψη είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος, χωρίς καμία διάθεση να είναι ένας άσος στο μανίκι που να πετάγεται από τον οποιονδήποτε κατά το δοκούν πριν από τις εκλογές. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Άρα, συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Άκουσα με προσοχή τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, είναι απόλυτα σεβαστή η άποψή του, αλλά δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση και κουβέντα.»

Για τις τράπεζες και τα stress tests της ΕΚΤ

«Με βάση την εικόνα της 31.12.2013, υπήρχαν αρκετά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες. Αμέσως μετά, έγιναν διάφορες κινήσεις από τις ίδιες, όπως οι ΑΜΚ, ώστε να καλυφθούν αυτά τα προβλήματα. Η εικόνα τώρα, σε ένα πρώτο επίπεδο, δείχνει ότι τα πράγματα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί, αλλά θα πρέπει να σκεφθούμε πρώτον, ότι οι ΑΜΚ έγιναν με ταυτόχρονη απαγόρευση να συμμετάσχει το Δημόσιο και άρα έχασε το Δημόσιο σε σχέση με τη δυνατότητα που είχε, αφού απομειώθηκε η αξία της συμμετοχής του. Το δικαίωμα της ΑΜΚ είναι μια δυνατότητα, ένα περιουσιακό στοιχείο. Αν μου το στερήσεις και μου το απαγορεύσεις, απομειώνεται η συμμετοχή μου και χάνω ουσιαστικά μια δυνατότητα που έχω. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται αυτό το πράγμα και είναι εντελώς ανορθόδοξο στον τομέα της οικονομίας, ενώ οι ΑΜΚ έγιναν σε τιμές μετοχών μικρότερες από τις τιμές στήριξης, ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έδωσε το Δημόσιο. Άρα, υπάρχει η υλοποίηση μιας μεγάλης ζημιάς, αρκετών δις ευρώ, για το Δημόσιο. Δεύτερον, οι τράπεζες καλώς στάθηκαν στα πόδια τους. Αλλά το να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, σημαίνει ότι προστατεύουμε και τη λαϊκή οικονομία και τις καταθέσεις. Στηρίχθηκαν με βάση τα χρήματα όλων μας. Και ενώ κατέστη βασικός μέτοχος το Δημόσιο και πλειοψηφικός, πλην της Eurobank, όπου έχει πέσει κάτω από 50% η συμμετοχή μετά την ΑΜΚ, ποτέ δεν άσκησε τα δικαιώματά του. Η διοίκηση δηλαδή παρέμεινε στην προηγούμενη κατάσταση. Τα μεγάλα ερωτήματα λοιπόν από εδώ και εμπρός είναι: η στήριξη των τραπεζών με τα χρήματα που έδωσε ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί τώρα και με στήριξη των δανειοληπτών και με κοινωνική πολιτική; Θα υπάρξει ρευστότητα; Αυτά, για την ώρα, είναι αναπάντητα και αυτή είναι η προσέγγισή μας γύρω από το θέμα.»

Για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τα τραγούδια του ΕΑΜ που ακούστηκαν στο Χαλάνδρι

«Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια που ακούστηκαν είναι εντελώς μέσα στην παράδοση της αντίστασης του λαού και αλίμονο αν κάποιος προσπαθεί να τα διαχωρίσει από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό θα ήταν πιο σημαντικό να συζητήσουμε (σ.σ.: την αλλαγή του συνολικότερου πλαισίου των παρελάσεων) και όχι να συζητάμε ποια τραγούδια ακούγονται. Να βρούμε, δηλαδή, νέους τρόπους, πιο αυθεντικούς, ζωντανούς, διότι τη χθεσινή ημέρα σφράγισε αυτός ο αποστειρωμένος τρόπος με τον οποίο έγινε χθες η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και εδώ, στην Αθήνα, η μαθητική.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk