Καθημερινές έχουν γίνει πλέον οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Εμπολα. Το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση και έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή των επικαιροποιημένων εγκυκλίωνπρος τις συναρμόδιες αρχές για την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε είσοδο πιθανού κρούσματος Εμπολα.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών αρχών και ειδικότερα της συνάντησης κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχε ο κ. Βορίδης,συγκροτείταισε ευρωπαϊκό επίπεδο «Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ERCC)με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κέντρων από όλα τα κράτη- μέλη και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπό εφαρμογή βρίσκονται:
– Η εγκύκλιος επικαιροποιημένων οδηγιών για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Εμπολα στα ελληνικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές μονάδες Υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, όλα τα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά μεταφέρονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», και αν χρειαστεί θα νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Όλες οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες μπορεί να κληθούν να υποδεχτούν κάποιο περιστατικό στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, γι’ αυτό και προετοιμάζονται για την αρχική αντιμετώπιση και παραπομπή του στα παραπάνω νοσοκομεία.
Κάθε υγειονομική μονάδα θα πρέπει να ορίσει την ομάδα που θα διαχειρίζεται τυχόν κρούσματα, αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα.
– Η εγκύκλιος χρήσης «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Σένγκεν πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής.
Μπαίνουν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια της χώρας, με στόχο τυχόν περιστατικά να εντοπίζονται έγκαιρα αλλά και να δίνονται οδηγίες σε όλους τους επιβάτες ώστε να είναι υποψιασμένοι για τυχόν ύποπτα συμπτώματα που θα εμφανίσουν.
Έτσι, επιβάλλεται η συμπλήρωση της εμπιστευτικής «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών», που περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα.
Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σένγκεν με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων για να αποσταλούν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Αν κάποιο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ενδημεί ο Έμπολα, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, και θα εξετάζεται.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η ενίσχυση των πυλών εισόδου παράτυπων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων υγειονομικών υπαλλήλων με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
– Η εγκύκλιος για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα.
Επίσης, προγραμματίζονται:
– Εκπαιδευτική Ημερίδα την Τετάρτη 29.10.2014σχετικά με τις «δομές των πυλών εισόδου για την αντιμετώπιση των βιολογικών κινδύνων (ιός Εμπολα)», με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και Συνεργαζόμενου Κέντρου με τον ΠΟΥ (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και πραγματοποιείται στην ΕΣΔΥ (10 π.μ. – 2.30 μ.μ.). Στην ημερίδα έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν το υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.
– Ανάλογες ημερίδες εκπαίδευσης και εξάσκησης των ειδικών ολιγομελών ομάδων διαχείρισης ύποπτων περιστατικών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
– Ενίσχυση των πυλών εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων Υγειονομικών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
– Διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους όλων των υγειονομικών φορέων (ιατρών, εποπτών δημόσιας υγείας, νοσηλευτών κ.ά).