Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε «μηχανές εξόντωσης» του καρκίνου του εγκεφάλου.
Εκλυση «καρκινοκτόνων» τοξινών
Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικώς τα βλαστικά κύτταρα ώστε να παράγουν και να εκκρίνουν τοξίνες που καταστρέφουν τους όγκους του εγκεφάλου σε ποντίκια χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stem Cells», ήταν επίσης άκρως σημαντικό το γεγονός ότι τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα αντιστέκονταν στην επίδραση των δηλητηριωδών τοξινών που παρήγαγαν.
Στα πειράματα στα ζώα οι ειδικοί περιέβαλαν τα βλαστικά κύτταρα με ένα τζελ και τα εισήγαγαν στο σημείο του εγκεφαλικού όγκου. Όπως φάνηκε, τα βλαστοκύτταρα σκότωσαν τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν είχαν μηχανισμό άμυνας ενάντια στις τοξίνες.
Σύμφωνα με τον δρα Κάλιντ Σαχ, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντή του εργαστηρίου Μοριακής Νευροθεραπείας και Απεικόνισης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ θετικά. «Εχοντας διεξαγάγει τη μοριακή ανάλυση και την απεικόνιση προκειμένου να παρακολουθήσουμε την αναστολή της πρωτεϊνοσύνθεσης στους εγκεφαλικούς όγκους, είδαμε ότι πράγματι οι τοξίνες των βλαστοκυττάρων σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «τοξίνες που εξολοθρεύουν τον καρκίνο έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία ενάντια σε διαφορετικούς καρκίνους του αίματος, ωστόσο πιστευόταν ότι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στους συμπαγείς όγκους καθώς οι όγκοι αυτοί δεν είναι τόσο προσπελάσιμοι ενώ και οι τοξίνες έχουν μικρή ημιζωή».
Βλαστικά κύτταρα που παρήγαγαν τοξίνες (μπλε χρώμα) εξοντώνουν τα κύτταρα του καρκίνου του εγκεφάλου (πράσινο χρώμα) Credit:Khalid Shah
Και στους συμπαγείς όγκους
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο δρ Σαχ, τα γενετικώς τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα φαίνεται να φέρνουν τη μεγάλη αλλαγή. «Τώρα πια έχουμε στα χέρια μας βλαστικά κύτταρα που εκλύουν τοξίνες και ανθίστανται τα ίδια στη δράση των τοξινών ενώ την ίδια στιγμή σκοτώνουν τον καρκίνο».
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Κρις Μέισον, καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου τόνισε ότι «σηματοδοτούν την αρχή ενός νέου κύματος θεραπειών γα τον καρκίνο. Οι ερευνητές έδειξαν ότι μπορούμε να επιτεθούμε στους συμπαγείς όγκους τοποθετώντας ‘μίνι-φαρμακεία’ εντός του ασθενούς τα οποία αφήνουν το τοξικό φορτίο τους απευθείας στους όγκους».
Κλινικές δοκιμές εντός της πενταετίας
Ο δρ Σαχ και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν την τεχνική τους σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι θεραπείες θα μπορούν να περάσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη πενταετία.