Τρίγωνο κατασκόπων στη Βάρκιζα

Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την έναρξη της δικαστικής έρευνας, η Δικαιοσύνη – και μάλιστα η Ανάκριση – εντόπισε κεραία

Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την έναρξη της δικαστικής έρευνας, η Δικαιοσύνη – και μάλιστα η Ανάκριση – εντόπισε κεραία, πιθανότατα εκπομπής, σε περιοχή των νοτίων προαστίων και όπως πληροφορείται «Το Βήμα» πρόκειται για τη Βάρκιζα.
Παρά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των ελληνικών Αρχών που έχουν προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια, μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 έφθασε έγκυρη πληροφορία στην Ανάκριση όπου εντοπιζόταν το ακριβές κτίσμα στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κεραία από τους γνωστούς πλέον δράστες των υποκλοπών, αφού ήδη έχει ασκηθεί και η σχετική δίωξη για κατασκοπεία εναντίον τού, ελληνικής καταγωγής, Αμερικανού Γουίλιαμ Μπ.
Η κεραία και η πολυκατοικία


Είναι αλήθεια ότι ήδη από το 2009 είχαν φτάσει πληροφορίες στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ότι στα νότια προάστια υπήρχε κέντρο όπου γινόταν και συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις ελλήνων πολιτών και πολιτικών, αλλά και εκπομπή στοιχείων. Τότε όμως είχε δοθεί μόνο το τρίγωνο όπου λειτουργούσε αυτό το παράνομο κέντρο και όχι η ακριβής διεύθυνση. Τα στοιχεία, μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, διαβιβάστηκαν στον μετέπειτα ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος τα αξιοποίησε αφού έκανε και επιχειρήσεις στην επίμαχη περιοχή, χωρίς πάντως να καταφέρει να εντοπίσει το συγκεκριμένο κτίριο.
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε να δεχτεί έγκυρη πληροφορία για την ακριβή διεύθυνση του κτιρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες διακριτικές «επισκέψεις» στον χώρο, πρόκειται για πολυκατοικία με ιδιοκτησίες αρκετών Ελληνοαμερικανών. Το ποιος τοποθέτησε την κεραία, η οποία έχει απομείνει, θα εξακριβωθεί όταν γίνει η επίσημη επιχείρηση και κληθούν οι ιδιοκτήτες του κτίσματος. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ως σήμερα όσοι ασχολούνται με την υπόθεση, στο ίδιο σημείο λειτουργούσε παλιά και άλλη δεύτερη κεραία, η οποία ήταν – όπως εκτιμάται – κεραία υποδοχής πληροφοριών.
Η επιχείρηση με τεχνικούς και στελέχη της ΑΔΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα, θα δείξει και το κρίσιμο θέμα. Αν και μέχρι πότε λειτουργούσε η συγκεκριμένη κεραία, στέλνοντας ακόμα και πρόσφατα μηνύματα. Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι βέβαια ποιος χειριζόταν τις πληροφορίες, αν υπήρχαν, έως πρόσφατα και πού κατευθύνονταν.
Ο Γουίλιαμ και οι άλλοι


Στο μεταξύ, σε κρίσιμο σημείο φαίνεται ότι είναι η ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, το σχέδιο «Πυθία», αλλά και την άλλου είδους λειτουργία περίεργων πρωταγωνιστών λόμπι που είχαν διεισδύσει ακόμα και σε γραφεία ανώτατων αξιωματούχων. Μετά τη λήξη της θητείας του ανακριτή Φούκα, ο οποίος επί της ουσίας εντόπισε και τον καθ’ ομολογίαν του (ατύπως) δράστη των υποκλοπών, πρέπει να αποφασιστεί από τον νέο προϊστάμενο του Πρωτοδικείου κ. Σπύρο Γεωργουλέα ποιος θα αναλάβει τη δικογραφία και αν εμπλακεί πάλι ο προηγούμενος ανακριτής, ο οποίος γνωρίζει έτσι ή αλλιώς και το σύνολο των στοιχείων της ογκωδέστατης δικογραφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον 65χρονο Γουίλιαμ Μπ., μέλος της CIA και διπλωματικό κατά δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχουν εντοπιστεί και άλλοι δυο τεχνικοί, υπάλληλοι της πρεσβείας, οι οποίοι επίσης είχαν διπλωματική ασυλία και είναι άγνωστο αν υπηρετούν στην Αθήνα ακόμα. Παρότι ο κυρίως εμπλεκόμενος είχε δηλώσει ότι ήταν αυτός που είχε αγοράσει τα τρία καρτοκινητά τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις από κατάστημα της Ακτής Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρου και μάλιστα είχε επικοινωνήσει με τον ανακριτή Φούκα, τελικά δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί, πιθανότατα με παραίνεση των αμερικανικών Αρχών.
Μάλιστα είχε εμφανιστεί και ο νομικός του εκπρόσωπος. Αν τελικά η ανάκριση αναβαθμιστεί και επιταχυνθεί, τότε το αργότερο σε ένα τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί. Σύντομα θα αρχίσουν και νέες διαπραγματεύσεις με τον Ελληνοαμερικανό προκειμένου να εμφανιστεί και να φωτίσει την ανάκριση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης…


Αναζητώντας τους υπευθύνους
Ποιοι «κρυφάκουγαν» τις ελληνικές κυβερνήσεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν προκύψει και για την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή. Φαίνεται ότι από την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών ομολογείται η ύπαρξη του σχεδίου με εμπλοκή πρακτόρων, διπλωματών αλλά και περίεργων επικεφαλής λόμπι, οι οποίοι πάντως αρνούνται, όταν ερωτώνται, ότι είναι αυτοί οι δράστες.
Σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή, είναι άγνωστο αν ποτέ εντοπιστούν οι πραγματικοί εγκέφαλοι αυτού του σχεδίου, οι οποίοι πιθανότατα λειτουργούσαν στους σκοτεινούς διαδρόμους των μυστικών υπηρεσιών της αλλοδαπής, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι «απαραίτητη η υποβολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για να φωτιστούν όλες οι πλευρές και να καταθέσουν και οι τεχνικοί εγκέφαλοι ακόμα και ως μάρτυρες…» έλεγε η ίδια πηγή.
Η προτεραιότητα πάντως σε αυτή τη φάση είναι να διακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στη Βάρκιζα, όπου από τις εκτιμήσεις παίχτηκε μεγάλο μέρος της έκνομης δραστηριότητας στα μέσα της δεκαετίας του 2000. «Είναι καθήκον της ελληνικής πολιτείας», μας έλεγε άλλη πηγή, «να διακριβώσει μέσω της Δικαιοσύνης αν ακόμα και σήμερα μπορεί να λειτουργεί τέτοιο κέντρο και κυρίως ποιοι το χειρίζονται». Σε αυτή την περίπτωση κρίσιμο είναι αν τελικά συνεργαστούν και οι αμερικανικές με τις ελληνικές Αρχές, τώρα που έχει αρχίσει συνεργασία για άλλα σημαντικά παγκόσμια γεωπολιτικά ζητήματα… Το θέμα είναι πολύπλοκο πάντως και δεν αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη, αλλά και την πολιτική ηγεσία. Εχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιοι και θα γίνει και περαιτέρω ενημέρωση όταν βρεθούν και άλλα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ορίζει και η δικονομία που απαιτεί ενημέρωση των αρμόδιων πολιτικών από τις δικαστικές Αρχές όταν προκύπτουν θέματα που άπτονται δημόσιου συμφέροντος ή εθνικής ασφάλειας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk