Μπορεί να χρειάστηκαν εννέα μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι χιλιάδες φορολογούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις βρέθηκαν σε προφανή αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το 2014 να προστεθούν στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία νέα χρέη 9,6 δισ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Η νέα ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση αποτελεί πράγματι τη μεγάλη ευκαιρία για όλους.
Πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους φορολογουμένους οι οποίοι σύντομα θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους από 72 ως 100 δόσεις, δηλαδή να πληρώσουν σε βάθος 6-10 ετών τα χρέη στα οποία τους οδήγησε η οικονομική κρίση χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.
Ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία για το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών με απλές διαδικασίες, ηλεκτρονικές φόρμες πληρωμής και το κυριότερο ευελιξία απέναντι σε όλους όσοι αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να γεμίσει τα δημόσια ταμεία εισπράττοντας και από τον τελευταίο φορολογούμενο έστω 50 ευρώ τον μήνα.
Ομως για να έχει επιτυχία η ρύθμιση και να μην επιφέρει αντίθετα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να προστατευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι, δηλαδή όλοι αυτοί που παρά τις δυσκολίες φρόντισαν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο.
Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
1. Με την επαναφορά του μέτρου έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τρεχουσών οφειλών.
2. Με την πρόβλεψη η ρύθμιση των πολλών δόσεων να είναι «ανοιχτή» (δηλαδή πάγια) έτσι ώστε όσοι βρεθούν σε δύσκολη οικονομική θέση στο μέλλον να έχουν δυνατότητα οικονομικής και επιχειρηματικής επιβίωσης.
Δεν αρκεί η πρόβλεψη ότι όσοι είχαν υπαχθεί και τηρούσαν με συνέπεια το πρόγραμμα ρύθμισης του τελευταίου νόμου (4152/2013) μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μειωμένο επιτόκιο και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.
Αυτό είναι το αυτονόητο, γιατί αν δεν προβλεπόταν απλούστατα θα σταματούσαν να πληρώνουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ