Αναγνωρίζεται η υπηρεσία Ελλήνων Ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας

Θα αναγνωρίζεται στο εξής η θαλάσσια υπηρεσία Ελλήνων Ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας, μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και θα υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, βάσει νομοθετικής ρύθμισης του υπουργού Ναυτιλίας.

Θα αναγνωρίζεται στο εξής η θαλάσσια υπηρεσία Ελλήνων Ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας, μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και θα υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, βάσει νομοθετικής ρύθμισης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των φορέων της Ναυτιλιακής Κοινότητας.

Το νέο Προεδρικό διάταγμα καθορίζει ότι η θαλάσσια υπηρεσία κάθε κλάδου και κατηγορίας, η οποία πραγματοποιείται από Έλληνες ναυτικούς σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, προσμετράται για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωριστεί ως συντάξιμη στο ΝΑΤ.

Θέτει ως βασική προϋπόθεση, τα πλοία να είναι ελληνικής πλοιοκτησίας ή το πλοίο να είναι διαχειριζόμενο από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Επιπλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνονται:

– Δύο νέες ειδικότητες α) Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού και β) Ηλεκτροτεχνιτών, ενώ προβλέπονται επαρκείς μεταβατικές διατάξεις για τους υπάρχοντες Ηλεκτρολόγους Ε.Ν.

– Δύο νέες ειδικότητες α) Ειδικευμένου ναυτικού καταστρώματος και β) Ειδικευμένου ναυτικού μηχανής (ενσωματώνονται στα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας κατώτερου προσωπικού καταστρώματος – μηχανής αντιστοίχως).

– Η ανά πενταετία θεώρηση των πιστοποιητικών Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων (Σ.Σ.Π.Μ.).

– Νέος τύπος πιστοποιητικών ασφάλειας δεξαμενοπλοίων και επιβατηγών πλοίων.

– Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ΄ τάξης Ε.Ν. (μη προαγωγικοί), εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Β΄ τάξης Ε.Ν.

– Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Β΄ τάξης Ε.Ν. (προέλευσης Λυκείων Εμπορικού Ναυτικού – ΛΕΝ), εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α΄ τάξης Ε.Ν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk