Ολο το σύστημα παράνομων πληρωμών στη χώρα μας για τις προμήθειες στον τομέα ραντάρ αποκάλυψε στην ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Βασιλική Μπράτη πρώην στέλεχος της εταιρείας Ericsson. Ο 70χρονος σήμερα Σουηδός Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν, που δούλευε σε αυτόν τον τομέα, κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη. Προσκόμισε μάλιστα δύο έγγραφα-φωτιά με πληρωμές από το 2000, όπου αποκαλύπτεται ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν μέσω δικηγόρων σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα. Και αυτή η πληρωμή βέβαια δεν είναι η μόνη και αφορά μόνο μία προμήθεια.
Ο Σουηδός προσήλθε αυθόρμητα και η κατάθεση, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», μοιάζει να έχει βγει από ταινία με αστυνομική πλοκή. Η ανακρίτρια τελικά αλίευσε «λαβράκι» καθώς το στέλεχος της εταιρείας εργαζόταν από το 1985 ως το 2002 έχοντας ως τομέα ευθύνης τις πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές. Η κυρία Μπράτη ερευνά την υπόθεση του μεσάζοντα Χρήστου Τούμπα, αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, ειδικότερα δε την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων ραντάρ για την αεροπορία (ΑΣΕΠΕ) με υπεργολάβο την Ericsson. Την υπόθεση αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 250.000 ευρώ από τον Τούμπα, κατηγορούμενο για δωροδοκία που έχει ήδη απολογηθεί.
Η διαδικασία


Ο Σουηδός κατονομάζει επίσης τρία ακόμη στελέχη της εταιρείας. Το 1996 οι Μπενγκτ Φόσμπεργκ, Ινγκφι Μπρόμπεργκ και Ρόλαντ Χάγκμαν, αναφέρει επί λέξει, «πήραν την απόφαση να δρομολογήσουν τις πληρωμές μέσω Ελβετίας και του δικηγόρου Ρίτερ». Νωρίτερα είχε κατονομάσει ένα ακόμη πρόσωπο: «Ενας συνάδελφός μου που ονομάζεται Μπέρτιλ Χέλστρομ ήταν αρμόδιος για τα συστήματα ραντάρ της Ericsson […] αυτός χειριζόταν όλες τις πληρωμές και γνωρίζει τα πάντα».
«Σας καταθέτω δύο έγγραφα με ημερομηνία 3.1.2000 και 10.1.2000 που αφορούν πληρωμές από την εταιρεία» αναφέρει το στέλεχος της Ericsson και εξηγεί ότι είναι μυστικά, δεν έχουν καταγραφεί στα βιβλία επειδή «η εταιρεία δεν ήθελε να φαίνονται οι πληρωμές αυτές. […] εστάλησαν με φαξ από την εταιρεία στον ιδιώτη δικηγόρο Ricchard Ritter (κάτοικο Ζυρίχης) και με τον οποίο είχαν μυστική συμφωνία για το ότι θα τακτοποιούσε αυτές τις πληρωμές». Τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στον Ρίτερ σε σφραγισμένους φακέλους με κάποιον ταξιδιώτη.
Οι πληρωμές για διάφορα προγράμματα δίνονταν από την Ericsson μέσω διαφόρων εταιρειών ανά τον κόσμο, όπως η Interaction. «Επειδή, όπως μου είπαν, το 1995 η Ericsson είχε προβλήματα με την εταιρεία, με την οποία είχαν διενέξεις, αποφάσισαν οι πληρωμές να γίνονται πλέον στην Ελβετία και όχι στη Σουηδία. Οπως μου είπαν, για να δικαιολογήσουν τα χρήματα από την Εφορία χρησιμοποιούσαν τον Ρίτερ. Τους έδινε αποδείξεις μεγάλων ποσών για υπηρεσίες που δήθεν τους προσέφερε σε διάφορες χώρες και εκείνοι του ενέβαζαν χρήματα στον λογαριασμό του…».
Τα ποσά πράγματι ζαλίζουν. «Οι πληρωμές αυτές για τις οποίες σας προσκομίζω έγγραφα είναι σε ελβετικά φράγκα και η πρώτη ανέρχεται σε 9.587.953, η δεύτερη σε 12.089.463. Αφορούν παράνομες πληρωμές για την προμήθεια του ραντάρ Erieye της Ericsson από την Ελλάδα. Δόθηκε η εντολή από την Ericsson να δοθούν παράνομα χρήματα στην Interaction. Η εντολή δόθηκε από τον Fossber (τμήμα Corporate Markets) μέσω του Nilsson που τον αντικαθιστούσε ή μέσω Granstrom προς τον Ρίτερ να δώσει χρήματα στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή την Interaction. […] όπως βλέπετε τα χρήματα ήταν πολλά. Ο Ρίτερ δεν επιθυμούσε να προβαίνει σε τόσο μεγάλες πληρωμές, υπήρχε όμως βιασύνη και έπρεπε να το κάνει».
Η εμπλοκή


Την άνοιξη του 2000 ο Σουηδός καταθέτει ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Hellstrom και μου είπε ότι υπήρχε εμπλοκή με κάποια χρήματα. Ο Colleridje, ο οποίος φαινόταν ότι εκπροσωπούσε την Interaction και ο οποίος δεν ήταν ο πραγματικά υπεύθυνος της εταιρείας, αλλά άλλος πολύ σημαντικός άνθρωπος, τηλεφώνησε στον Hellstrom και τον ενημέρωσε για το πρόβλημα. Η εμπλοκή αφορούσε τις πληρωμές που σας ανέφερα». Απάντησε ότι δεν μπορούσε να πει λόγω του άρρωστου γιου του. «Με πήρε άλλο στέλεχος και μου είπε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να πάω και μάλιστα με ακολούθησε και εκείνος στο Μονακό, όπου υπήρχε η εμπλοκή των χρημάτων στην τράπεζα Barclays. […] Εγώ θα συναντούσα τον Colleridje στον δρόμο κοντά στην τράπεζα. Μαζί μου ήταν και ο Broberg. Ηταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα και ήταν πολύ νευρικός».
«Τότε κατάλαβα» όπως καταθέτει «ότι τα χρήματα ήταν παράνομα και αναφέρονταν σε δωροδοκία». Σε λίγες ημέρες εντούτοις το θέμα λύθηκε και τα χρήματα μεταφέρθηκαν. «Η Ericsson μου ζήτησε να καταστρέψω τα χαρτιά, δηλαδή αυτά που σας προσκομίζω. […] Αυτή τη στιγμή τα χαρτιά αυτά είναι στις ΗΠΑ και έχω αρχίσει να διοχετεύω τα περισσότερα σε υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Interaction έδινε χρήματα σε άλλους. Εγώ δεν γνωρίζω σε ποιους κατέληγαν αλλά γνωρίζω ότι είναι σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Ομως ο Hellstrom γνωρίζει. […] επίσης γνωρίζω ότι 35.000.000 δολάρια θα έστελναν στη Ρωσία σε πέντε δόσεις […] σε «δωροδοκίες προμήθειες» όπως τις έλεγαν. Αφορούν άλλες πληρωμές και άλλες συμβάσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ