Εκστρατεία για νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε διεμφυλικούς

Καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος από το ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, ή πολύ περισσότερο η υποβολή αίτησης για εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων και να είναι αιτία αποκλεισμών αν το φύλο του ατόμου δεν ταιριάζει με το φύλο που αναφέρεται στην ταυτότητα.

Δεδομένου ότι τα διεμφυλικά άτομα εκλαμβάνονται ως ύποπτα χρήση πλαστών εγγράφων, εξαναγκάζονται να αποκαλύψουν ότι είναι τρανς χωρίς να το θέλουν στην πραγματικότητα. Αυτό παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή και συχνά οδηγεί σε διακρίσεις και βία. Κατά συνέπεια, πολλά διεμφυλικά άτομα αποκλείονται από την κοινωνία και την αγορά εργασίας, όπως δήλωσαν μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις,

«Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί τη βάση για μια αξιοπρεπή ζωή» τόνισαν οι ομιλητές του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών στα κύρια σημεία των ομιλιών τους.

«Η έλλειψη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου οδηγεί σε διάκριση» τόνισε ο Νόα Κιούζενκαμπ, εκπρόσωπος της Transgender Europe. «Αποφασίσαμε να εστιάσουμε την καμπάνια μας στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου γιατί τη θεωρούμε ως ένα εργαλείο να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, να συμμετέχουμε ως πολίτες στην πολιτική ζωή της κάθε χώρας» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο ιδεατός νόμος είναι πάρα πολύ απλός, διότι βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό του κάθε ατόμου ως προς το όνομα και το φύλο που θέλει να έχει» πρόσθεσε, αναφέροντας νομικές πρακτικές σε άλλες χώρες.

«Η μη αναγνώριση της ταυτότητας των τρανς ανθρώπων είναι η πηγή των διακρίσεων που υφίστανται» τόνισε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η κ. Γαλανού, αναλύοντας τη νομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, ανέφερε παραδείγματα διακρίσεων σε δημόσιους χώρους και αποκλεισμούς σε χώρους εργασίας. «Αυτό που ζητάμε είναι το θεμελιώδες. Την αναγνώριση της ταυτότητας μας. Αναγνώριση ταυτότητας φύλου για όλους τους τρανς ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ιατρικής επέμβασης» είπε.

Από τη μεριά της, η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρθηκε σε ρατσιστικά περιστατικά σε δημόσιες υπηρεσίες, σε πανεπιστήμια κλπ απέναντι σε τρανς, σημειώνοντας τη σημασία της άσκησης επιρροής του Συνήγορου του Πολίτη στη διοικητική πρακτική.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η πιο καταπιεσμένη ομάδα στην ελληνική κοινωνία είναι η ομάδα των διεμφυλικών», τόνισε η Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, δικηγόρος, πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-«Πλειάδες», ενώ την προσέγγιση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε η Δήμητρα Σπαθαρίδου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με θέμα: «Πρόσβαση παντού: Η αναγνώριση ανοίγει πόρτες».

Παραβρέθηκαν και παρενέβησαν, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Ζέφη Δημαδάμα, γραμματέας Τομέα Γυναικών από το ΠαΣοΚ, η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής ΔΗΜΑΡ καθώς και η Μαρία Ρεπούση, επίσης βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk