Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης σε κείμενό του καταφέρετε κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αμφισβητώντας την πίστη του σε αυτή και υποστηρίζοντας ότι δεν πρέκειται για μεταρρύθμιση αλλά για νεοδεξιό παλαιοκομματισμό και για πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εδώ και ημέρες με σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς έχω δημοσίως τοποθετηθεί επί του νέου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» με τον οποίο καταργήθηκε ο Ν.3839 του 2010, ο οποίος τότε όρισε για πρώτη φορά αδιαμφισβήτητα αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών στο δημόσιο.Μία πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση για την ανάταξη του καταρρέοντος ελληνικού κράτους.

Με τον νέο νόμο 4275/14 της σημερινής Κυβέρνησης παύτηκαν οι πρώτοι στην ιστορία του ελληνικού κράτους αξιοκρατικά επιλεγμένοι προϊστάμενοι που αναδείχτηκαν το 2010 με αδιάβλητες διαδικασίες χωρίς την παραμικρή κομματική ή άλλη παρέμβαση.

Υποστήριξα πως πρόκειται όχι για μεταρρύθμιση αλλά για νεοδεξιό παλαιοκομματισμό και για πογκρόμ αναξιοκρατικής μεταχείρισης χιλιάδων ανθρώπων, στελεχών του δημοσίου.

Όμως, ακόμη κι εμένα δεν μου περνούσε από το μυαλό η έκταση και το βάθος της «νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου» που εξελίχθηκε μέχρι και στο Υπουργείο, θεματοφύλακα υποτίθεται, της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους.

Στην αρχή είχα θεωρήσει πως η αντικατάσταση των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου έγινε από υπαλλήλους που δεν υπηρετούσαν το 2010 στο Υπουργείο και γι αυτό δεν είχαν αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί στη διαδικασία ανάδειξης προϊσταμένων.

Στην πρώτη και μόνη δηλαδή αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία κρίσης που πραγματοποιήθηκε ομόφωνα από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποτελείτο από:

τον κ. Μ.Δημητρόπουλο, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρο, τον κ.Σπ.Σκουτέρη, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως τακτικό μέλος, την κ.Ι.Μαρή, Επίτιμη Σύμβουλο Επικρατείας ως τακτικό μέλος και τον κ.Κ.Τσικρικά, μέλος της Εκτ.Επ.της ΑΔΕΔΥ.

Αρχικά δηλαδή, πίστεψα πως θα έχουν επιλεγεί μη συγκρίσιμοι με αυτούς που παύτηκαν προϊστάμενοι. Ειλικρινά, δεν τολμούσα να φανταστώ κάτι άλλο.

Κι όμως, με πρωτοστάτη το Υπουργείο Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» αποκαλύφθηκε μιά αδιανόητη κατάσταση. Με βάση αυτήν την κατάσταση δε, εύκολα συμπεραίνει κανείς τι θα έχει συμβεί σε όλη την έκταση του δημοσίου, στα άλλα Υπουργεία και φορείς.

Το όργιο αναξιοκρατίας ξεπέρασε κάθε προχωρημένη φαντασία.

Συγκεκριμένα:

Το 2010 για το συγκεκριμένο Υπουργείο, είχαν κριθεί από το προαναφερόμενο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο 13 υποψήφιοι Γενικοί Διευθυντές.

Με βάση την βαθμολόγηση των κριτηρίων των τίτλων σπουδών, των μεταπτυχιακών, των ξένων γλωσσών, της εμπειρίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κλπ, η ομόφωνη κατάταξη είχε ως αποτέλεσμα:

-ο πρώτος υποψήφιος κ.Δ.Παπαδημητρόπουλος,να συγκεντρώσει 1198,19 μόρια,

-ο έβδομος 978,19 μόρια και

-ο 13ος και τελευταίος 897,88 μόρια.

Πριν από λίγες ημέρες και κατ’ εφαρμογή των ευνοιοκρατικών διατάξεων του Ν.4275 το αποτέλεσμα ήταν Γενικοί Διευθυντές, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, να τοποθετήθουν – οι οποίοι θα αναλάβουν και την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των συναδέλφων τους – οι εξής τρεις:

1) ο τελευταίος της αξιολόγησης του 2010

2) ο έβδομος της αξιολόγησης του 2010

3) ένας υπάλληλος που δεν είχε ζητήσει να κριθεί το 2010.

Ο κ.Δ.Παπαδημητρόπουλος με τα περισσότερα μόρια υποβιβάστηκε πλέον από Γεν. Διευθυντή σε απλό υπάλληλο.
Χωρίς αμφιβολία, αυτό που διέπραξαν είναι ένα ανεπίτρεπτο αξιακό, θεσμικό και ηθικό κακούργημα σε βάρος ανθρώπων που είναι άξιοι, αξιοπρεπείς και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.

Είναι σε τελική ανάλυση πολιτικό κακούργημα σε βάρος του τόπου.

Πλήττει καίρια τους φορολογουμένους πολίτες που θέλουν ένα παραγωγικό κράτος και ιδίως τη νέα γενιά και το μέλλον της.

Ποιά Ελλάδα μπορεί έτσι να βγει από την κρίση, ποιό κράτος μπορεί έτσι να πάει μπροστά; Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα του κ. Σαμαρά;

Οι Βουλευτές οι Υπουργοί καθώς και οι Υφυπουργοί του σημερινού Πασοκ οφείλουν έστω και τώρα να σπάσουν την ομερτά και να μην επιτρέψουν άλλο να αμαυρώνεται ηθικά και πολιτικά μία παράταξη που αυτή μόνη της θεσμοθέτησε την αξιοκρατία στις προαγωγές το 2010. Αν μη τι άλλο, έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους αλλά και στους συναδέλφους τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του 2010 που σήκωσαν μόνοι τους και αυτό το πολιτικό φορτίο.

Αλλά και τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ οφείλουν να μιλήσουν, μολονότι μας είχαν αφήσει μόνους το 2010.Το δε ΠΟΤΑΜΙ πρέπει τώρα να πάρει θέση.

Κυρίως όμως μετά τις αποκαλύψεις αυτές η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής «Μεταρρύθμισης» οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, οφείλει εκ των πραγμάτων να παραιτηθεί».