Να ξεπεράσει με επιτυχία και με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η δικομματική κυβέρνηση το πρώτο εμπόδιο σήμερα στη Βουλή στην πορεία προς την προεδρική εκλογή αναμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού θα αναδειχθεί και η στρατηγική του για την επόμενη περίοδο, η οποία θα έχει δυο άξονες: ο πρώτος θα είναι η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και ο δεύτερος θα είναι η ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη βραδινή παρέμβαση του κ. Σαμαρά, η οποία θα γίνει λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
Ήδη, από χθες ο κ. Σαμαράς, πολλές ώρες πριν από την τοποθέτηση της Κρ. Λαγκάρντ και εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «αισθανόμαστε άνετα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις αγορές, χωρίς χρήση των δόσεων της προσεχούς διετίας».
Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και σήμερα ο κ. Σαμαράς και υπό τη σκιά της δήλωσης Λαγκάρντ ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης θα ήταν ένα ασφαλές μέσο μέχρι η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της, θα στείλει μήνυμα, κυρίως για να πείσει την ελληνική κοινωνία, ότι η χώρα θα απεμπλακεί από τα μνημόνια.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέονδανεισμόμέσω προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας ενώ δεν χρειάζεται και τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού προγράμματοςκαι θα επαναλάβει, παρά τα όσα λέγονται, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής νέων δημοσιονομικώνμέτρων.
Βέβαια αυτή η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα γίνει με μια συγκρουσιακή λογική, αλλά θα επιδιωχθεί συμφωνία με τους εταίρους και τους πιστωτές, καθώς είναι μια βασική προϋπόθεση ώστε να μην αντιδράσουν επιθετικά οι αγορές με απαγορευτικά επιτόκια που θα καθιστούν την έξοδο στις αγορές απαγορευτική.
Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά στη Βουλή αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το πώς θα κινηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα πει για τις φοροαπαλλαγές και για τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά κυρίως για το πώς θα τοποθετηθεί στα μηνύματα τόσο του Μάριο Ντράγκι που έστειλε προ ημερών μήνυμα παραμονής στο πρόγραμμα όσο και της Κρ. Λαγκάρντ, την οποία θα συναντήσουν την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου στις ΗΠΑ.
Είναι σαφές ότι η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μη ύπαρξη νέου προγράμματος και άρα ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει στη Βουλή ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ολοκληρώνεται μεθετικόπρόσημογια την ελληνική οικονομία, ότι οι θυσίεςτου ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αυτό το παραδέχονται και οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι δανειστές μας και πως η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα στο τέλος του χρόνου. Επίσης θα έχει και αναφορές στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο ζήτημα των φοροαπαλλαγών, αλλά και στο θέμα των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ο κ. Σαμαράς στο δεύτερο τμήμα της ομιλίας του θα τοποθετηθεί πολύ επιθετικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδείξει τις κατά τον ίδιο, αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί το τέλος των μνημονίων διότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Παράλληλα θα επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά τους θεσμούς όπως κάνει με τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας και την εκλογή του.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ήδη στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις για να υπάρξει και άλλη επιστροφή στην Κ.Ο. της ΝΔ, μετά την επανένταξη του Νικήτα Κακλαμάνη.