Με το έργο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» που ανεβάζει η παιδική του σκηνή, εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο λειτουργίας του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Η παραγωγή, θεατρική διασκευή του έργου του Ιουλίου Βερν, από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη, σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Μάρκου, συνδιαμορφώθηκε στο πλαίσιο των τριών περιόδων των αντίστοιχων κύκλων θεατρικών εργαστηρίων που διοργάνωσε το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ, με μαθητές δημοτικού και γυμνασίου της πόλης.

Η πρεμιέρα της παράστασης ορίστηκε για την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου. Κινδυνεύει, ωστόσο, με ματαίωση (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Βούρου), καθώς οι ηθοποιοί του θεάτρου αποφάσισαν 48ωρη απεργία για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Διευκρινίζοντας «κατηγορηματικά» -όπως είπε- πως «οι σχέσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του θεάτρου παραμένουν άψογες και οι στόχοι τους κοινοί και ταυτόσημοι όσον αφορά την πορεία του θεάτρου» ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Βασίλης Σπυρόπουλος ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των νέων παραγωγών του θεάτρου, την απόφαση της γενικής συνέλευσης για 48ωρη απεργία (το προσεχές Σαββατοκύριακο), διεκδικώντας αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στο θέατρο (η οποία έχει συρρικνωθεί στο 40%) και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους ηθοποιούς, «οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της ανέχειας».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων οφείλεται σε «αγκυλώσεις του Δημοσίου που δεν επιτρέπουν τον έγκαιρο απεγκλωβισμό των χρημάτων, τα οποία βρίσκονται παρ’ όλα αυτά κατατεθειμένα ήδη στους λογαριασμούς τους», ενώ διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα λυθεί έγκαιρα και η πρεμιέρα της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η επανάληψη, στη σκηνή του «Υπερώου» από αύριο, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, της παράστασης του έργου «Η αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, η οποία και είχε παρουσιασθεί τον περασμένο Μάιο.

«Μια δύσκολη παράσταση για… δύσκολους καιρούς» χαρακτήρισαν οι συντελεστές της την «Αρρώστια της νιότης», που διαδραματίζεται στη Βιέννη του μεσοπολέμου και περιγράφει μια κοινωνία που καταλύει όρια και αξίες και η οποία οδηγείται στον εκφασισμό.

Την έναρξη της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με την εταιρεία Δομοτεχνική Α.Ε., που αφορά την έκπτωση 50% για τη στάθμευση αυτοκινήτων των θεατών και των εργαζομένων του θεάτρου στο πάρκινγκ του Δημαρχείου (το οποίο διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία) ανακοίνωσε, επίσης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου Μένη Λυσσαρίδου.