Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα αναχώρησε για τη Χάγη, όπου θα γίνει την Τετάρτη ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους που θα εμφανισθεί μεσούσης της θητείας του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Κενυάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν μεταβαίνει στη Χάγη με την επίσημη ιδιότητά του έχοντας μεταβιβάσει για όσο διάστημα παραμείνει στη Χάγη τις προεδρικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο της χώρας Ουίλιαμ Ρούτο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Ουχούρου Κενυάτα επιβιβάστηκε σε τακτική πτήση της εταιρείας Kenya Airways, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ένα από τα παιδιά του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Τρεις υπουργοί και έξι βουλευτές ταξιδεύουν επίσης μαζί του.

Σύμφωνα με υπεύθυνο της κενυατικής προεδρίας, ο Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος δεν έκανε καμιά δήλωση κατά την αναχώρησή του, πλήρωσε ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του. «Όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα, δεν ταξιδεύει ως πρόεδρος, συνεπώς το κόστος δεν καλύπτεται από το κράτος» δήλωσε ανωνύμως η ίδια πηγή.

Την Τετάρτη ο 52χρονος Κενυάτα θα γίνει ωστόσο ο πρώτος αρχηγός κράτους που εμφανίζεται στη διάρκεια της προεδρικής εντολής του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Είχε ήδη εμφανισθεί μια φορά ενώπιον του ΔΠΔ, αλλά πριν από την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα το Μάρτιο του 2013.

Έκτοτε η δίκη του αναβλήθηκε επανειλημμένα, κυρίως επειδή πολλοί σημαντικοί μάρτυρες υπαναχώρησαν στις καταθέσεις τους. Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάποια μέρα αυτή η δίκη δεν έπαψε να μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως αφότου η εισαγγελία ζήτησε να αναβληθεί επ’ αόριστον, ελλείψει επαρκών αποδείξεων.

Οι μετεκλογικές βιαιότητες ξέσπασαν στην Κένυα το Δεκέμβριο του 2007, μετά την ανακοινωθείσα και ευρέως αμφισβητηθείσα νίκη στις προεδρικές εκλογές του απερχόμενου προέδρου Μουάι Κιμπάκι έναντι του αντιπάλου του, του Ράιλα Οντίνγκα. Συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα εκφυλίσθηκαν γρήγορα σε αιματηρές εθνοτικές βιαιότητες: περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600.000 εκτοπίσθηκαν.

Ο Κενυάτα ανήκε τότε στο στρατόπεδο του Κιμπάκι και ο Ρούτο σε εκείνο το Οντίγνκα, αλλά για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2013 οι δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες ένα χρόνο νωρίτερα, σχημάτισαν ένα κοινό ψηφοδέλτιο το οποίο και νίκησε.

Ο Ρούτο κατηγορείται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η δίκη του άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013.

Η απόφαση του Ουχούρου Κενυάτα να μεταβεί στη Χάγη ως ιδιώτης χαρακτηρίζεται από τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης ένας επιδέξιος τρόπος για να γλιτώσει από μια εμφάνιση ενώπιον της Δικαιοσύνης «ταπεινωτική» για έναν αρχηγό κράτους και να αποφύγει παράλληλα να μετατραπεί η χώρα του σε «παρία».