Το πρόγραμμα δράσεων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί για το διάστημα 2014-2015, όπως και τον απολογισμό του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η οποία δόθηκε στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, στο Παλαιό Ψυχικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προγραμματισμένες δράσεις του ανανεωμένου και υπό νέα διεύθυνση και κτιριακές εγκαταστάσεις παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο και τις οποίες παρουσίασε η διευθύντριά του , κυρία Ελένη Βαροπούλου.
Η προβολή του ελληνικού βιβλίου εντός και εκτός Ελλάδος, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Ιδρύματος, ιδιαιτέρως δε μετά την ενσωμάτωση των δράσεων και των προγραμμάτων του ΕΚΕΒΙ στις αρμοδιότητες του Ιδρύματος.
Ακολουθούν πιο αναλυτικά, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το βιβλίο:
– Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με θέμα: «Του κόσμου τα βιβλία…του κόσμου τα παραμύθια» (3 –5 Οκτωβρίου 2014) Στρατηγού Καλλάρη 50, 154 52 Ψυχικό: οι μικροί βιβλιόφιλοι θα ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο του βιβλίου σε μια τριήμερη γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα 40 εκδηλώσεων με παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις, εργαστήρια κ.ά.
– Συμμετοχή με εθνικό περίπτερο στην 66η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (8-12 Οκτωβρίου 2014): με στόχο τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου που θα προσελκύσει, τόσο τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, όσο και το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την Έκθεση, το ΕΙΠ οργανώνει ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει θεματικές εκθέσεις βιβλίων (αστυνομική λογοτεχνία, βραβευμένα βιβλία, μεταφρασμένα βιβλία, λευκώματα κ.ά.), παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις (π.χ. Η Ελλάδα της κρίσης στον γερμανικό και διεθνή Τύπο), προβολές (ταινίες μικρού μήκους από λογοτεχνικά έργα), εργαστήρια εικονογράφησης κ.α.
– Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (26 Οκτωβρίου –2 Νοεμβρίου 2014) όπου θα λάβουν χώρα μεταξύ άλλων παρουσιάσεις βιβλίων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Ανδοκίδης, Λόγοι, σερβική έκδοση 2013), των κλασικών της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καζαντζάκη, Ο φτωχούλης του θεού, σερβική έκδοση 2013), αλλά και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων (Το θαύμα της αναπνοής του Δημήτρη Σωτάκη, 2014).
– Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης (8 –11 Νοεμβρίου 2014, όπου σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΙΣΤΟΣ από την Κωνσταντινούπολη, το ΕΙΠ θα οργανώσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ελληνική λογοτεχνία και μουσική.
– Διαδικτυακή Πύλη www.biblionet.gr: Η biblionet συνεχίζει την λειτουργία της, ενσωματώνοντας σε καθημερινή βάση δεκάδες τίτλους βιβλίων με σαφή την προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσής της.
– Πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία»: Το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία», το οποίο φέρνει τους έλληνες συγγραφείς κοντά στο αναγνωστικό τους κοινό και ιδιαίτερα τους μικρούς φίλους του βιβλίου, χάρη στην πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΙΠ, επανεντάσσεται σε νέο πρόγραμμα και χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Υπουργείο Παιδείας.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η διευθύντρια του παραρτήματος στο Βερολίνο, κυρία Ελένη Βαροπούλου, παρουσίασε το πρόγραμμα των πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί για το 2014 –2015 και αφορούν σε διάφορες πτυχές του πολιτισμού, όπως το βιβλίο, την φωτογραφία, την ζωγραφική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τις νέες τεχνολογίες και την σκηνογραφία.
Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο ξεκινάει μια προσπάθεια να αναδείξει όψεις που συνθέτουν σήμερα τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πραγματικότητες των Ελλήνων, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και αλλού. Το Πρόγραμμα για το έτος 2014 –2015 προτάσσει την ανάγκη συνεργασιών ανάμεσα σε ελληνικούς και γερμανικούς πολιτιστικούς φορείς, σε θεσμούς και ιδρύματα, σε μια προσπάθεια για πιο ουσιαστική γνωριμία της σημερινής Ελλάδας και της Γερμανίας με την διοργάνωση επί μέρους εκδηλώσεων που λαμβάνουν υπόψη τον πολιτιστικό περίγυρο του Βερολίνου και την διεθνική και πολυδιάστατη ταυτότητα της γερμανικής πρωτεύουσας.
Στον απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια που καταβλήθηκε στο διάστημα των 8 μηνών από την επαναλειτουργία του Ιδρύματος, με στόχο τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεων των παραρτημάτων, τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων τους με εκδηλώσεις που θα προσελκύουν το ενδιαφέρον ευρύτερου κοινού, καθώς και την βελτιωτική αναδιαμόρφωση των λειτουργικών διαδικασιών και του εξορθολογισμού των δαπανών.
Στο σύντομο αυτό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος, που κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτατου κοινού, νέων, ερευνητών, καλλιτεχνών και διπλωματών με πλουραλισμό ακαδημαϊκών, επιστημονικών και επαγγελματικών υποβάθρων από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, αναφέρεται η διεξαγωγή της Θερινής Ακαδημίας με θέμα: Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτιστική Διπλωματία, που έλαβε χώρα κατά τα τέλη Αυγούστου στην Ολυμπία, στην οποία συμμετείχαν 28 νέοι από 20 διαφορετικές χώρες και δίδαξαν έγκριτοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διπλωμάτες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Θερινή Ακαδημία επιχείρησε κατά τρόπο διεπιστημονικό σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, να εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές ιδέες και θεωρητικά σχήματα των διεθνών σχέσεων και της πολιτιστικής διπλωματίας. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, με την συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού, αποφάσισαν την θεσμοθέτηση αυτής της Ακαδημίας σε ετήσια βάση στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία.

Κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου (2 –4), επίσης, έλαβαν χώρα εορτασμοί στην Οδησσό για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τα 20 χρόνια γόνιμης δράσης και παρουσίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τελετή και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή, την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, έκθεση χαρακτικών του Χρήστου Γιαννάκου με τίτλο «ILIADYSSEY» εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, παραστάσεις της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού αφιερωμένες στην Ελλάδα και στην Φιλική Εταιρεία, όπου ερμηνεύθηκαν έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Σκαλκώτα και βράβευση πολιτιστικών φορέων και ιδιωτών που προάγουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Κλείνοντας, ο κ. Γιαλλουρίδης, τόνισε ότι άμεσος στόχος τους Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού είναι ο σχεδιασμός δράσεων προβολής του ελληνικού πολιτισμού, που θα απευθύνονται όχι μόνο στην ελληνική ομογένεια, αλλά κατά κύριο λόγο στο κοινό του εξωτερικού, προάγοντας τόσο τη διεθνή διάσταση της πολιτιστικής διπλωματίας, όσο και την Ελλάδα ως προορισμό που συνδυάζει τη μοναδικότητα του αρχαίου πολιτισμού με τις σύγχρονες μορφές έκφρασης της γλώσσας και της τέχνης. Επεσήμανε πως ο πολιτισμός αποτελεί ένα ποιοτικό εργαλείο, που μπορεί αξιοποιούμενο να συμβάλει στην άρση των συνθηκών κρίσης και ύφεσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με γνώμονα την ενίσχυση της εικόνας και του κύρους της χώρας διεθνώς.