Στο Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενηθεί στις 17 Οκτωβρίου η παρουσίαση του έργου «Strange fruit» της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έργο της σοπράνο, avant-garde συνθέτριας και πιανίστριας Μαρίκας Κλαμπατσέα.
Θέμα της συναυλίας είναι οι μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Κλαμπατσέα σαν μουσικό, και την οδήγησαν στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο χώρο της σύγχρονης avant garde. Στο Strange Fruit τονίζεται η ιδιαίτερη χροιά, ευελιξία και ερμηνευτική ικανότητα της σοπράνο φωνής της που ακροβατεί από την όπερα στη ροκ, το μιούζικαλ ή τα spirituals.
Ρίζα του τίτλου της συναυλίας είναι άλλωστε το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η Μπίλι Χάλιντεϊ ,ένα τραγούδι ενάντια στον ρατσισμό που γίνεται ο κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα.
Η επιλογή αυτή του Strange Fruit δεν γίνεται τυχαία από τη Μαρίκα Κλαμπατσέα˙ η μουσικός θέλησε να δώσει τον τίτλο αυτό στη συναυλία της για να τονίσει και να προβάλλει την αντίθεσή της σε κάθε είδους ρατσισμό που εκφράζεται πιο πολύ από ποτέ στην Ελλάδα σήμερα.