Ο κύβος ερρίφθη: Οι επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών επεκτάθηκαν και στις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, με τη συμμετοχή αραβικών χωρών. Η Βρετανία ανέφερε ότι δεν συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά «δεν υπάρχει ακόμη απόφαση» για το εάν θα πάρει ή όχι μέρος στις επιδρομές στη Συρία.

Πρώτοι στόχοι ήταν θέσεις της ISIS στη Ράκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Ντεΐρ αλ Ζορ και σε σημεία κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ. Τα πλήγματα γίνονται από αέρος -για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις αναφορές, χρησιμοποιούνται και F22- αλλά και με πυραύλους που εκτοξεύονται από θαλάσσης. Σύμφωνα με αναφορές από το συριακό έδαφος, πλήττονται και θέσεις του ισλαμιστικού μετώπου Αλ Νούσρα.

Η Δαμασκός περιορίστηκε να αναφέρει ότι είχε νωρίτερα ενημερωθεί ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ. Στην πρώτη αντίδραση του στενότερου συμμάχου του Άσαντ, δηλαδή της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα δήλωσε την αντίθεσή της σε πλήγματα χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης.

Στις επιχειρήσεις εμπλέκονται, σύμφωνα με αξιωτούχους που επικαλείται το Reuters, και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Ο βαθμός εμπλοκής τους -με παραχώρηση βάσεων ή με ακόμη ενεργότερη συμμετοχή- είναι ακόμη άγνωστος. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο πως το Κατάρ έχει «υποστηρικτικό ρόλο».

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι δεν εμπλέκεται στις επιχειρήσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε τα ξημερώματα από το Πεντάγωνο, το οποίο ανέφερε πως οι ΗΠΑ και «συμμαχικές χώρες», τις οποίες δεν κατονόμασε, ξεκίνησαν τα πλήγματα κατά των θέσεων της ISIS στη Συρία.

Οι επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, γίνονται από αέρος με μαχητικά και πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή οι επιχειρήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη. Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο τηλεοπτικό ABC πως χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα νέα F22 Raptor.

Αραβικές χώρες σύμμαχοι, στόχοι στη Ράκα και στη μεθόριο κοντά στο Ιράκ

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται το Reuters όπως και οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, στόχος των επιδρομών τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν θέσεις στη Ράκα αλλά και σε περιοχές κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ. Στο στόχαστρο βρέθηκαν ιδιαίτερα αποθήκες οπλισμού των τζιχαντιστών και σημεία ελέγχου που έχουν στήσει στη Ράκα.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται τα πρακτορεία, περίπου στις 03:30 [ώρα Ελλάδας]. Το πρώτο «κύμα» επιδρομών είχε ολοκληρωθεί εντός μίαμισης ώρας αλλά οι επιχειρήσεις θα συνεχίζονταν και αργότερα.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στις επιδρομές βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ομάδες ακτιβιστών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο συριακό εμφύλιο, και συλλέγουν πληροφορίες από τη συριακή επικράτεια, από τα πλήγματα έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί «δεκάδες ένοπλοι μαχητές» της ISIS.

Οι ομάδες μίλησαν για «τουλάχιστον 30 πλήγματα» στην επαρχία Ντεΐρ Αλ Ζορ. Επιπλέον, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι τα πλήγματα στόχευαν και το ισλαμιστικό μέτωπο Αλ Νούσρα, ξεχωριστή οργάνωση από την ISIS που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση υποστήριξε ότι μεταξύ των θυμάτων στα πλήγματα κατά του Αλ Νούσρα βρίσκονταν και οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. Η αναφορά μιλούσε για πλήγμα στο Χαλέπι.

Ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας εικόνες από τα νυχτερινά πλήγματα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο από τις πρώτες ώρες των επιδρομών.

Σύροι ανέφεραν έντονη παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών λίγο πριν τις επιδρομές στη Ράκα.
Όσον αφορά τις άλλες χώρες που συνδράμουν στις επιχειρήσεις, η Ουάσινγκτον φαίνεται πως θα αφήσει στις ίδιες να δώσουν λεπτομέρειες για το βαθμό εμπλοκής τους.

Η ενημέρωση της Δαμασκού – Ρωσία: «Δράση μόνο με συριακή συγκατάθεση»

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης η επίσημη συριακή τηλεόραση, o σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είχε ενημερωθεί νωρίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση για την επικείμενη έναρξη των επιχειρήσεων. Ως πηγή αναφερόταν το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Αργότερα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί «ώρες νωρίτερα» με επιστολή του αμερικανού ΥΠΕΞ η οποία είχε φτάσει μέσω του Ιράκ.

H Δαμασκός ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις δικές της επιδρομές στη Ράκκα και το Ντέιρ αλ Ζορ και ότι συνεχίζει τη συνεργασία με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η Μόσχα «υπογράμμισε πως πλήγματα σε βάσεις τρομοκρατών δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης».

«Κάθε δράση πρέπει να γίνεται μόνο σε συφωνία με το διεθνές Δίκαιο, και με αυτό δεν εννοείται μόνο τυπική, μονόπλευρη «ενημέρωση» για τις επιδρομές αλλά η σαφής συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης ή η έγκριση ανάλογου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι απόπειρες επίτευξης γεωπολιτικών στόχων παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία χωρών στην περιοχή απλώς πυροδοτούν νέες εντάσεις και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την κατάσταση» καταλήγει η Μόσχα.

Η δύσκολη «συμμαχία προθύμων»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προαναγγείλει δέκα ημέρες νωρίτερα την απόφαση του να επεκταθουν και στη συριακή επικράτεια τα πλήγματα κατά της ISIS.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις στο Ιράκ μετά από αίτημα της Βαγδάτης, αλλά η επιχειρησιακή δράση στη Συρία θα γινόταν χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης -έστω κι αν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κάθε άλλο παρά βλέπει με άσχημο μάτι την εξουδετέρωση ομάδων που δρουν εναντίον του.

Η απόφαση για τις επιδρομές που ξεκίνησαν την Τρίτη ελήφθη από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο. Για να αντισταθμιστεί το όφελος που θα υπάρξει για την πλευρά του Άσαντ, η Ουάσινγκτον έχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης -απόφαση που πέρασε με ευκολία στο Κογκρέσο.

Όταν ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την στρατηγική του για ευρύτερη καταπολέμηση των τζιχαντιστών, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε ήδη ξεκινήσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των αραβικών χωρών ζητώντας την υποστήριξή τους σε πλήγματα στη συριακή επικράτεια.

Πρώτες χώρες που είχαν δώσει το «παρών» και στην «απαραίτητη στρατιωτική δράση» ήταν αραβικές χώρες, αλλά ο βαθμός της υποστήριξης που θα έδιναν δεν είναι σαφής ακόμη και μέχρι την έναρξη των επιχειρήσεων.

Το πρωί της Τρίτης, τοΛονδίνοάφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στις επιδρομές στη Συρία. Το μεν πρωθυπυργικό γραφείο ανέφερε πως η Βρετανία δεν παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση» και οι «συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Οι δυτικές χώρες εμφανίστηκαν ακόμη λιγότερο πρόθυμες να συνδράμουν στις επιχειρήσεις στη Συρία. Μόλις μερικές ώρες πριν την έναρξη των πληγμάτων, ηΓαλλία-η οποία έχει ξεκινήσει στο Ιράκ επιδρομές κατά των τζιχαντιστών- ανέφερε, διά στόματος του ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς, πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επιδρομές και στη Συρία.