Τουλάχιστον 2.793 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα επί συνόλου 5.762 κρουσμάτων σε πέντε χώρες έως την 18η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι οι δύο από τις πέντε χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, η οποία είναι η χειρότερη στην Ιστορία.

«Συνολικά, τα ξεσπάσματα στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ανακοίνωση του ΠΟΥ. Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι στη Γουινέα, ενώ καταγράφηκαν 4 στη Σιέρα Λεόνε και 39 στη Λιβερία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το ξέσπασμα μιας χωριστής από αυτή της δυτικής Αφρικής επιδημίας Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων επί συνόλου 71 κρουσμάτων, ανέφερε ακόμη ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του για την κατάσταση έως την 18η Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που παρέχουν συμβουλές στον ΠΟΥ εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητη η επιβολή γενικής απαγόρευσης στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων από τις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία, ανέφερε ο Οργανισμός.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς τις περιοχές που πλήττονται και ο ΠΟΥ, όπως και άλλοι οργανισμοί, έχουν τονίσει πως αυτή η εξέλιξη εμποδίζει τις προσπάθειες αρωγής και μειώνει τη δυνατότητα των ειδικών να φθάσουν στα θύματα της χειρότερης επιδημίας του ιού, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Σιέρα Λεόνε: 150 νέα κρούσματα Εμπολα ανακοίνωσαν οι αρχές

Ο Γκαρσία Βιέχο είναι ο δεύτερος Ισπανός ιερέας που διαγνώστηκε ότι προσεβλήθη από Έμπολα μετά τον Μιγκέλ Παχάρες, στον οποίο χορηγήθηκε ZMapp, αλλά απεβίωσε μερικές ημέρες αφότου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Ισπανίας από τη Λιβερία.

Οι αρχές στη Σιέρα Λεόνε ανακάλυψαν 70 πτώματα και 150 νέα κρούσματα της επιδημίας του ιού Εμπολα, κατά τη διάρκεια μιας δίχως προηγούμενο επιχείρησης καθολικού περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους για τρεις ημέρες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης του ξεσπάσματος, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Θα χρειαστεί να κηδέψουμε πάρα πολλές σορούς, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο από την αρχή της επιδημίας. Τώρα έχουμε επιπλέον τουλάχιστον 150 νέα κρούσματα», δήλωσε ο Στίβεν Γκαοτζιά, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Οι αρχές στη Σιέρα Λεόνε είχαν ανακοινώσει προηγουμένως την ανακάλυψη περίπου 70 πτωμάτων. Ο Γκαοτζιά ωστόσο διευκρίνισε ότι τα 70 πτώματα βρέθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τα προάστιά της και πρόσθεσε ότι, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νέων θυμάτων στο σύνολο της χώρας, ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ο υπουργός Υγείας Αμπουμπάκαρ Φοφάνα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάφεραν να επισκεφθούν το 80% των κατοικιών στη χώρα, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία.

Ο Φοφάνα είπε ότι επετεύχθησαν «πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, η οποία τερματίστηκε αλλά είναι πιθανόν να επαναληφθεί», χωρίς να δώσει κάποια ημερομηνία.

«Δεν μπορώ προς το παρόν να δώσω στοιχεία για το σύνολο των σορών οι οποίες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τριών ημερών διότι αναμένουμε τα αποτελέσματα από τα άλλα τμήματα της χώρας. Αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν αφότου είναι διαθέσιμο το σύνολο των δεδομένων», δήλωσε.

Ο Φοφάνα είπε ακόμη ότι μια από τις επιτυχίες αυτής της επιχείρησης ήταν η διακοπή των «νυχτερινών κηδειών», μια πρακτική που ακολουθούν οικογένειες για να αποκρύπτουν τους θανάτους μελών τους που προσβλήθηκαν από τον Εμπολα.

Οι πολίτες στη Σιέρα Λεόνε επανέρχονταν σήμερα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, έπειτα από τρεις ημέρες περιορισμού τους στα σπίτια τους με κυβερνητική εντολή—ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του Εμπολα.

Στη Σιέρα Λεόνε, όπου 562 άνθρωποι έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Έμπολα, οι έξι εκατ. κάτοικοι της χώρας έλαβαν εντολή από τις αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή πλέον των 2.600 ανθρώπων στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Γουινέα από την αρχή του έτους.