Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Τέο Τσβάντσιγκερ, εξέφρασε την άποψη ότι η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 δεν θα διεξαχθεί τελικά στο Κατάρ, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Προσωπικά νομίζω ότι στο τέλος το Μουντιάλ του 2022 δεν θα λάβει χώρα στο Κατάρ» τόνισε ο Γερμανός, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στη «Sport Bild».

Και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που είναι πλέον μέλος της FIFA, η οποία ανέθεσε το 2010 τη διοργάνωση στο Κατάρ, συνέχισε: «Οι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ευθύνη με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που λαμβάνει χώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Μολονότι οι άνθρωποι του Κατάρ επιμένουν ότι μπορεί να διεξαχθεί το καλοκαίρι το Μουντιάλ, χάρη στα συστήματα ψύξης που εξελίσσονται για τα στάδια, τους χώρους προπόνησης και τις ζώνες για τους φιλάθλους, συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την υγεία των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων που θα επισκεφθούν το Κατάρ για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Γι’ αυτό το θέμα ο Τσβάντσιγκερ τόνισε:

«Μπορεί να μπορούν να δροσίζουν τα στάδια, αλλά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν λαμβάνει χώρα μόνο εκεί. Φίλαθλοι από ολόκληρο τον κόσμο θα έρθουν και θα ταξιδέψουν μέσα σε αυτή τη ζέστη και το πρώτο απειλητικό για τη ζωή περιστατικό θα προκαλέσει μια έρευνα από έναν δημόσιο κατήγορο. Αυτό δεν είναι κάτι, για το οποίο τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA θέλουν να λογοδοτήσουν».

Οι άνθρωποι της FIFA κοιτάζουν να μεταθέσουν το τουρνουά για τον χειμώνα, προκειμένου να αποφύγουν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι στο Κατάρ και οι οποίες συνήθως ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως, η συζήτηση για μια ενδεχόμενη απομάκρυνση από το σύνηθες διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τα εγχώρια πρωταθλήματα ανά την υφήλιο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η αλλαγή στο αγωνιστικό πρόγραμμα θα τα διαταράξει σοβαρά.