Ελεύθεροι οι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του «Europalink»

Στη σύλληψη του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Europalink», με σημαία Ιταλίας, που τη μεσάνυχτα του Σαββάτου προσέκρουσε στη νησίδα Περιστέρες, προχώρησαν οι αρχές. Στην περιοχή του συμβάντος θα μεταβεί τη Δευτέρα κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Europalink», με σημαία Ιταλίας, που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προσέκρουσε στη νησίδα «Περιστέρες», αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κέρκυρας.

Το Europalink έπεσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε νησίδα βορειοανατολικά της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να υποστεί δύο μεγάλα ρήγματα, με ελεγχόμενη εισροή υδάτων.

Στο μεταξύ, η απάντληση των υδάτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ ειδικά συνεργεία έχουν τοποθετήσει επιθέματα επί των ρηγμάτων του πλοίου που πλέον βρίσκεται σε κανονική κατάσταση από τη μικρή κλίση που είχε πάρει το βράδυ της Κυριακής.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου αναμένεται να μεριμνήσει τις επόμενες ώρες για τη μεταφορά των υπολοίπων 242 επιβατών με άλλο πλοίο. Επίσης, ολοκληρώθηκε και η αποβίβαση των υπολοίπων δέκα τρέιλερ, ενός λεωφορείου και έντεκα επικαθήμενων από το γκαράζ του πλοίου.

Στην Κέρκυρα, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συμβάντος, μετέβη σήμερα Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στο «Europalink» από το λιμεναρχείο της Κέρκυρας έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και σχετικής βεβαίωσης πιστοποιητικού ασφαλείας από το νηογνώμονα του πλοίου.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν δύο μεγάλα ρήγματα, με ελεγχόμενη εισροή υδάτων, ενώ όλοι οι επιβαίνοντες (693 επιβάτες και 70 μέλη πληρώματος) αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 366 οχημάτων και σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκφόρτωση των δέκα τρέιλερ, ενός λεωφορείου και έντεκα επικαθημένων που παραμένουν στο πλοίο.

Στη διάρκεια τη νύχτας, με τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, γινόταν απάντληση των υδάτων επί του πλοίου, ενώ από τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας και τη διαχειρίστρια εταιρεία του «Europalink», πραγματοποιήθηκε προληπτικά πόντιση πλωτού φράγματος. Στο σημείο βρίσκεται επίσης πλωτό του λιμενικού καθώς και τρία ρυμουλκά, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στην περίπτωση που ζητηθεί άμεσα.

Στην περιοχή του συμβάντος θα μεταβεί τη Δευτέρα κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στις 01:27 τα ξημερώματα κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise olympia» το οποίο παρέλαβε 451 επιβάτες του «Europalink», 88 οχήματα και 118 φορτηγά. Οι υπόλοιπο επιβάτες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής και θα υπάρξει μέριμνα εντός της ημέρας, προκειμένου να μεταφερθούν στους προορισμούς τους.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk